Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в руския печат (Агенция "Фокус")

02 декември 2021 | 21:32

Снимка: Der Spiegel

Минск. САЩ, Великобритания и Канада въведоха нови санкции срещу Беларус в допълнение към наложените от Европейския съюз по-рано през деня, съобщава руският вестник „Известия“.

За санкциите на САЩ стана ясно от изявление на Министерството на финансите във Вашингтон. Според разпространения списък новите ограничения по отношение на Беларус засягат 20 физически лица, 12 организации и три самолета.

„Физическите и юридическите лица, определени днес, осигуриха на режима контрабанда на мигранти към Европейския съюз, участваха в продължаващото потискане на правата на човека и демокрацията, и подкрепиха режима финансово“, се казва в съобщението на ведомството.

По-специално под санкциите попадат „Белорусская калийная компания“, „Трансавиаекспорт“, „Славкалий“ и „Белтехекспорт“, както и авиокомпанията „Белавиа“.

Освен това Министерството на финансите на САЩ наложи санкции върху държавни дългови ценни книжа на Беларус, забранявайки сделки с нови дългови задължения на републиката, емитирани след 2 декември, с матуритет над 90 дни.

Освен САЩ и ЕС санкции срещу Беларус обявиха Обединеното кралство и Канада.

„Заедно с нашите съюзници в САЩ, Канада и ЕС, Обединеното кралство въведе нови санкции срещу осем беларуски граждани, отговорни за репресии и нарушения на правата на човека. Замразяването на активи на „Беларускалий“, един от най-големите производители на калиеви торове в света, е насочено към основния източник на доходи и валута за режима на Лукашенко“, заявиха от британското външно министерство.

По-специално, Обединеното кралство налага ограничения на петима журналисти от държавни медии, за които се твърди, че разпространяват дезинформация.


***


Москва. Министерството на вътрешните работи на Русия проверява стрийминг услугата Netflix за нарушения на закона за забрана на ЛГБТ-пропаганда в страната. По-рано комисарят по закрила на семейството Олга Баранец се оплака в ведомството, че в Netflix има ЛГБТ сериали с надпис „16+“, пише „Коммерсанть“.

„До приключването на съответните проверки и прегледи смятаме, че коментарите по темата на искането са преждевременни“, гласи коментар от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи.

Баранец посочи секцията на уебсайта на Netflix, за материали от която е подадена жалба. Тя се казва „Филми за ЛГБТК“. Сред представените в него сериали са „Елит“, „Сексуално просветление“, „Какво/ако“, „Млади монарси“ и др. Според нея целта на жалбата „не е просто да се глоби западния хомоконвейер, а да се наложи вето на дейността му у нас“.

През юли 2020 г. г-жа Баранец се оплака на МВР и Роскомнадзор от руския сериал „Чики“, който разказва за секс работници от краснодарско село, решили да променят живота си. Според нея сериалът популяризира и идеите за ЛГБТ и феминизма.


***


Москва. Влизане на Украйна в НАТО е „червена линия“ за Русия, а стремежите тя да бъде превърната в плацдарм в противоборството с Москва ще доведе до сериозни негативни последствия. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в коментар за проведената в Рига среща на първите дипломати на страните-членки от НАТО, пише „Взгляд“.

„Присъединяването на Украйна към НАТО е за нас, и ние говорим за това от дълго време, „червена линия“. Продължаващото привличане на Киев във военната орбита на Алианса, фактическото развитие от страна на НАТО на военната инфраструктура на тази страна, желанието тя да се превърне в плацдарм за конфронтация с Русия ще доведе до сериозни негативни последици, дестабилизиране на военно-политическата ситуация в Европа“, казва Захарова в изявление, публикувано на официалния уебсайт на руското МВнР.

Дипломатът припомни, че след края на Студената война на Русия многократно са давани уверения, че юрисдикцията и военните сили на НАТО няма да се преместят и на сантиметър на изток.

„Всички тези обещания са забравени и неизпълнени. Резултатът е сегашното тъжно състояние на европейската сигурност “, казва още Захарова.

„Имаше обвинения срещу страната ни, че уж правим нещо близо до границите на НАТО, че заплашваме да преместим въоръжените си сили на собствената си територия. Въпреки че – ако погледнете нещата реалистично – НАТО се приближи до нас. Именно по нашите граници се изгражда военната инфраструктура на НАТО и се провеждат мащабни учения“, подчерта Захарова.

Според нея единственият вариант за разрешаване на настоящата ситуация е съвместното разработване на дългосрочни споразумения, които да изключват всякакви по-нататъшни движения на НАТО на изток и разполагането на застрашаващи Москва оръжейни системи в непосредствена близост до руска територия.

По-рано Владимир Путин каза, че ако в Украйна бъдат разположени ударни системи с ракети, летящи до Москва за няколко минути, тогава Русия ще има с какво да отговори.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на Съвета на външните министри на ОССЕ, че примирието в Донбас не се прилага от Русия.

Кремъл заяви, че Украйна, като не изпълнява Минските споразумения, прави невъзможни всякакви преговори с Русия.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова каза, че войските на Украйна се концентрират в зоната на конфликта в Донбас, там вече има 125 хиляди души, това е половината от целия състав. На свой ред украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Украйна се придържа към политиката за мирно уреждане на конфликта в Донбас и не планира да провежда настъпателни действия в региона.


***