Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: Франция не е съгласна за провеждането на съвместни патрули с Великобритания за борба с нелегалните имигранти

02 декември 2021 | 21:19

Снимка: АФП

Лондон. В писмо до британския си колега Борис Джонсън, френският премиер Жан Кастекс отхвърли инициативата на Обединеното кралство за провеждането съвместни патрули за борба с нелегалните мигранти, които се опитват да пресекат Ламанша, предава AFP, като се позовава на документа.

„Не можем да позволим например британски полицаи или военни да патрулират нашите брегове“, цитира агенцията думите на Кастекс. Според думите му патрулирането по бреговете на Франция е суверенитет на Париж и никой друг.

В същото време Кастекс подчерта, че френската страна винаги е готова да обсъди различни предложения от Великобритания, свързани със засилване на сътрудничеството. „Приехме някои [инициативи], други отхвърлихме“, обобщи премиерът на страната.

Проблемът с нелегалните мигранти, които се опитват да стигнат от Франция до Обединеното кралство през Ламанша с лодки, отново се изостри, след като миналата седмица лодка, превозваща петдесет нелегални мигранти, потъна в района на Кале. При инцидента загинаха около 30 души.
Френските правоприлагащи органи задържаха петима души, заподозрени в организиране на трансфер на мигранти към Обединеното кралство. Прокуратурата започна разследване.

Лондон и Париж съвместно се борят с проблема с нелегалните имигранти от няколко години, но броят на мигрантите, които се опитват да преминат Ламанша и Па дьо Кале, непрекъснато расте. Повече от 25 000 души са влезли незаконно в Обединеното кралство през настоящата година по този маршрут. Няколко хиляди мигранти бяха задържани от френските власти, преди да успеят да напуснат френски води. По-рано френският вътрешен министър Жералд Дарманен заяви, че от началото на 2021 г. френските спасителни и гранични служби са спасили 7,8 хиляди нелегални имигранти, които са се опитвали да преминат Ламанша към Обединеното кралство.

В края на ноември Джонсън изпрати писмо до френския президент Еманюел Макрон, в което представи план от пет точки за справяне с проблема с нелегалните мигранти. Представеният от него план предвиждаше по-специално създаването на „съвместни патрули“, чиито дейности ще бъдат насочени към намаляване до минимум на броя на лодките и другите плаващи съдове, които плават към Обединеното кралство с мигранти на борда от Франция.

Превод и редакция: Тереза Герова