Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Коммерсанть“: Руските власти проверяват Netflix за ЛГБТ пропаганда, искат забрана на „хомоконвейера“

02 декември 2021 | 18:01

Снимка: Twitter

Москва. Министерството на вътрешните работи на Русия проверява стрийминг услугата Netflix за нарушения на закона за забрана на ЛГБТ-пропаганда в страната. По-рано комисарят по закрила на семейството Олга Баранец се оплака в ведомството, че в Netflix има ЛГБТ сериали с надпис „16+“, пише „Коммерсанть“.

„До приключването на съответните проверки и прегледи смятаме, че коментарите по темата на искането са преждевременни“, гласи коментар от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи.

Баранец посочи секцията на уебсайта на Netflix, за материали от която е подадена жалба. Тя се казва „Филми за ЛГБТК“. Сред представените в него сериали са „Елит“, „Сексуално просветление“, „Какво/ако“, „Млади монарси“ и др. Според нея целта на жалбата „не е просто да се глоби западния хомоконвейер, а да се наложи вето на дейността му у нас“.

През юли 2020 г. г-жа Баранец се оплака на МВР и Роскомнадзор от руския сериал „Чики“, който разказва за секс работници от краснодарско село, решили да променят живота си. Според нея сериалът популяризира и идеите за ЛГБТ и феминизма.

Превод и редакция: Иван Христов