ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков: Имаме грозни зависимости на служебното правителство и президентът и премиерът трябва да кажат къде са

02 декември 2021 | 11:41

Снимка: ПП АБВ

София. Имаме грозни зависимости на служебното правителство и президентът и премиерът трябва да кажат къде са. Това каза на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме грозни зависимости на служебното правителство. Президентът и премиерът трябва да кажат къде са. Ръководството на „Булгартрансгаз“ и принципала на дружеството Министерството на енергетиката номинира изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов за член на УС на Асоциацията на европейската мрежа на националните газопреносни оператори. Същият този човек, който увеличи стойността на газопровода до Свищов от 8млн. на 16 млн., на газопровода за Панагюрище от 10 на 25 млн. Не знам дали си даваме сметка за какви мащаби на корупцията става дума. Ние го предлагаме за член на УС на европейския оператор. Същият този човек, по чието време станаха три взрива в газопреносната ни мрежа. Това е умопомрачително. Да си видят роднините, които работят в Булгартрансгаз“ президентът и премиерът, да ги изтеглят от там незабавно и да се приключи въпросът“, посочи Петков. По думите му може и да нямат роднини там, но ако имат, това е грозно обяснение на факта, че Малинов не е уволнен.

„Още при второто служебно правителство на Радев поставихме въпроса за несъстоятелността на енергийния министър. В момента това е единственото ведомство, в която ГЕРБ управлява с все сила. Това не смущава президента Радев и министър-председателя Янев, защото са мотивирани от изпълнителния директор на Булгартрансгаз“ за недосегаемост. Това е грозно и може да се мълчи до определен момент. Когато обаче корупцията искаме да я направим част от европейския модел, няма как да се мълчи. Това са отвращаващи неща, които след като премиерът и президентът ги подминават с услужливо мълчание, значи са част то схемата. Или да покажат, че не са, да бъде изтеглена кандидатурата на Владимир Малинов и да бъде отстранен и даден на Прокуратурата. Ще поискаме УС на дружеството, което се управлява все още от съпруга на Севда ТВ, да ни представи мотивите, с които УС е реши да се удвои цената на газопровода до Свищов и два пъти и половина да се увеличи цената на газопровода при Панагюрище. Това е потресаващо. Изпълнителят е един, цената се разделя на доставчик и изпълнение. Трябва да се види каква е съдбата на тръбите и да се види защо единият проект се бави. Да се види как „Главбулгарстрой“ 10 години е основен партньор на „Булгартрансгаз“. Това са неща, които няма как да не ни безпокоят", допълни Петков.