ЗдравеопазванеВИЖ ВСИЧКИ

Богдан Кирилов, Изпълнителна агенция по лекарства: Възможно е до края на годината да имаме доставка на детски ваксини

02 декември 2021 | 08:02

Снимка: Личен архив

София. Очакваме днес ЕК да публикува българския превод на кратката характеристика на детската ваксина, което вече дава възможност да бъде прилагана у нас. Това каза в интервю за предаването "Денят започва" по БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства. „ЕК е постигнала споразумение с компанията производител след 13 декември да бъдат извършвани доставки, тъй като педиатричната ваксина е в различна опаковка от тази за деца над 12 години - дозата е три пъти по-малка“, обясни Кирилов.

„В момента МЗ провежда разговори с компанията производител за условията на доставка у нас. Ваксината за деца отново ще бъде двудозова, с 21 дни интервал между двете дози. Към момента няма по-различни препоръки за прилагането на ваксината“, заяви Кирилов.

По думите му в следващите дни ще има по-детайлна информация за количествата ваксини, които се очаква да бъдат доставени. „Възможно е до края на годината да дойдат у нас. Има информация от ЕС, че е ускорена доставката“, допълни Кирилов.

Той посочи, че има достатъчно количества ваксини в България. „Близо 430 000 ваксини на "Янсен" са поставени от началото на годината, но ваксината на "Пфайзер" е най-желана, от нея са приложени 2 070 000 дози. Постоянно се случва да се бракуват ваксини - до момента те са 210 000 дози, основно от ваксината на "Астра Зенека", като предстои да бъдат унищожени“, каза още Кирилов.

„106 000 са поставените бустерни дози, основно от ваксината на Пфайзер“, съобщи Кирилов. Той напомни, че препоръката е за поставяне на бустер с РНК ваксина, независимо от използваната преди това вид ваксина. „Бустерната доза се поставя след шестия месец“, допълни той.