Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Учен от РЮА заяви, че опасността от новия щам се преувеличава

28 ноември 2021 | 10:40

Снимка: Sky News

Претория. Изпълнителният директор на Националния институт по инфекциозни болести на Република Южна Африка (РЮА) Адриан Пюрен заяви, че новият щам на коронавируса „Омикрон“ не е толкова опасен за хората, както първоначално смятаха някои експерти, тъй като не причинява тежки форми на заболяването., цитира думите му TACC.

„Рязкото увеличение на броя на новите случаи на Covid-19 в Република Южна Африка през последните няколко седмици, причинено от появата на щама „Омикрон“, не доведе до значително увеличение на броя на хоспитализираните с коронавирус“, каза той. в неделя по местния телевизионен канал eNCA. "Това е много добър знак." ... В Южна Африка смъртността от Covid-19 също остава на ниско ниво от месец. През последното денонощие са починали осем души.

„Щамът „Омикрон“ от генетична гледна точка е много различен от предишните варианти на коронавируса, има много висока степен на мутация. Не трябва обаче да се страхуваме от това, световната наука е в много ранен етап на изучаване на щама „Омикрон“ и все още е твърде рано да се правят дори предварителни заключения за степента на неговата вредоносност и опасност за хората“.

Пурен отбеляза, че щамът „Омикрон“ е бил идентифициран едва наскоро в една от лабораториите в Южна Африка. „Възможно е този вариант на коронавирус да е при нас по-дълго, отколкото се смята в момента“, каза той. Младите хора се разболяват, но броят на хоспитализираните не расте.

Основната защита срещу новия щам е ваксинацията, подчерта Пурен. „Новият щам е и си остава коронавирус, а наличните ваксини намаляват неговата активност“, заключава ученият.

Сега в болниците в Южна Африка, която се превърна в световен епицентър за разпространение на щама „Омикрон“, има 2229 души с диагноза Covid-19. През изминалото денонощие броят на случаите на коронавирус в страната е 3220, а са извършени 34 880 PCR теста, като делът на положителните достига 9,2%.

Превод и редакция: Юлиян Марков