ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Татяна Буруджиева, политолог: Подобна употреба на президентските избори не може да бъде полезна за решаване на проблемите на БСП

18 ноември 2021 | 19:47

Снимка: Личен архив

София. Подобна употреба на президентската институция и на президентските избори не може да бъде полезна за решаване на проблемите на самата БСП, още по-малко в този момент. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Татяна Буруджиева. Според нея ясно центриран около лидера модел на управление не може да донесе сериозен успех и развитие на тази организация.

„Всеки новоизбран лидер на БСП застава пред един много дълъг процес, за да се утвърди като лидер на партията. Всеки избира своя начин да го направи, Корнелия Нинова също избра своя начин. Не говорим за организация, която се развива, а която има проблеми и негативни тенденции, по-скоро се свива и има проблеми със себе си. Нинова тепърва ще трябва да отговаря на въпроса защо прави тези признания между двата тура на президентските избори, говорейки за процеси, продължили години. Като политик и лидер на една партия би трябвало отдавна да е изказала своите позиции и да е взела мерки в това отношение“, коментира политологът.

Вътрешните процеси в БСП са големият проблем на партията, обясни доц. Татяна Буруджиева. Ако преди 5 години номинацията на Румен Радев за президент е била възможност Корнелия Нинова да покаже сила и какво може да постигне като лидер на БСП, след няколко години нещата са тотално обърнати, каза още тя.

„Много години наред се говореше дали е полезно и до каква степен това, че в БСП съществуват различни идейни течения и непрекъснато се налага лидерът да поддържа диалог между тях, включително между различните поколения в БСП. Последните няколко години показаха, че това е бил успешният модел за социалистическата партия. Той е опазил партията от краен срив дори в моменти на много тежки кризи. Тепърва БСП трябва да си даде отговор за това как ще продължи и организационно“, допълни политологът.

Доц. Татяна Буруджиева подчерта, че в момента в БСП се пресичат и противоборстват два модела на изграждане на партия – масова и парламентарна, а те не могат да съществуват без да се унищожат взаимно. БСП трябва да реши още каква точно лява партия ще бъде.

Цоня СЪБЧЕВА