ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: „Продължаваме промяната“ ще се опита да направи коалиция без играчи, подмяната на политическия елит стартира без морални съображения

16 ноември 2021 | 19:13

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Получава се, че една политическа партия като „Продължаваме промяната“, каквото и да значи това, ще се опита да направи коалиция без играчи. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Катастрофираха много политически партии, защото две години тече процес за подмяна на политическия елит в България. Подмяната на политическия елит стартира без морални съображения, без отношения, които трябва да бъдат запазени, защото някой дължи нещо на друг. Визирам Румен Радев. Той дължи всичко до голяма степен на Корнелия Нинова, но целта за преструктуриране на политическия елит минава през нея, през нейната смяна. Това се случва в момента. Влизаме в процедура на смяна на лидера на БСП. Не само Корнелия Нинова е цел на целия процес – има опит за реванш срещу ГЕРБ и на външни фактори, и на корпоративни интереси. Същият вид реванш е насочен и срещу някои фактори в съдебната система. Виждате, че въобще не се говори за реформи в съда, а за конкретни лица, които трябва да бъдат премахнати. Всичко е реваншистко, нищо не е принципно“, каза още тя.

По думите й реваншисткото съчетано с желанието за подмяна на елита поради най-разнообразни мотиви прави така, че политическата система да бъде като брашнян чувал.

„В момента ние се намираме в тежък период на турболенция на този чувал и ще видим какво ще произлезе. За момента се намираме в най-тежкото тръскане, но един такъв чувал може да изтръска и хубавото, и доброто, може и да запази лошото. Зависи кой го тръска. От моя гледна точки тези, които го тръскат, нито са достатъчни експерти и са опитни, нито ги е грижа а българския национален интерес. Затова национални партии, на които би трябвало да се помогне, за да излязат от кризата, в която влязоха поради липса на капацитет и поради война, водена срещу тях, в момента са в тежка криза, загубили са рейтинг и подкрепа. Тази подкрепа се отече към едно неизвестно политическо формирование, което създава надежда без доказателствен материал“, посочи проф. Христова.

„Ние тръгваме след новото, заслепени от моментния блясък и моментното ни желание не да простим, а да накажем. На нас, българите, ни липсва християнското чувство. Може би никога не сме били достатъчно убедени християни. В крайна сметка се получава този ефект – отиват си някои партии, други цели управления на политически организации. Получава се, че една политическа партия като „Продължаваме промяната“, каквото и да значи това, ще се опита да направи коалиция без играчи. За мен това е много интересен феномен и с огромно любопитство всеки ден следя как един след друг започват да окапват възможните политически партньори на новата звездичка“, коментира политическият психолог.

Според нея ПП сигурно ще остане с „Демократична България“. „Демократична България“ е толкова унизена, изглежда слаба и в същото време принудена. Почти сигурна съм, че ще бъде принудена, защото външните интереси тези две формации да се съберат са много големи. Имам големи въпроси за ИТН. Слави Трифонов не може да бъде втори Той е човек, който поведе война срещу Кирил Петков и Асен Василев и посочи тяхната партия като проблемна. Слави Трифонов направи едно заявление преди изборите, че ще участва и задължително ще има кабинет. Сега в това свое противоречие –против двамата, от една страна, а от другата страна – трябва да направи кабинет. Какво ще вземе като решение, не знам, но според мен ше им е трудно със Слави Трифонов. Днес Кирил Петков се е обади на Слави Трифонов и отказа да каже какво са си казали. Явно не е било много обещаващо“, обясни проф. Антоанета Христова.

Според нея Корнелия Нинова е толкова ударена от Румен Радев и от ПП, че в каквито и преговори да влезе, тя няма да забрави това, което й направиха.

Тя посочи, че неизвестността по процедурите на преговаряне, стартирани от ПП, показва липса на прозрачност.
„Воденето на преговорите е един от най-интересните процеси, които изискват много високи нива на професионализъм. Засега Кирил Петков се опитва да води преговори с една голяма усмивка. Професионалистите по водене на преговори знаят, че усмивката е задължителна. Преговорите се водят на първо, второ и трето ниво, а в политиката принципите и процедурите ма преговори са задължителни да бъдат известни. Разбираме, че те са почнали преговори без да са ни известни процедурите на преговаряне. Това показва, че те не умеят прозрачността“, обясни проф. Антоанета Христова.

Цоня СЪБЧЕВА