Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Република“ (РСМ): Заев се надява ЕС да го спаси, като убеди България да вдигне ветото

10 ноември 2021 | 12:59

Снимка:

Скопие. „Зоран Заев за кой ли път излъга гражданите. Патетичното изявление в нощта след изборите, че се оттегля от партията и премиерския пост разочарован от поражението, беше поредната добре обмислена игра, както много пъти преди“, пише водещото скопско опозиционно електронно издание „Република“ в коментар, представен без редакторска намеса.

Още тогава Заев нямаше намерение да подава оставка, а намерението му беше да отклони вниманието на обществото да не се занимава с причините за поражението, а да бъде представен като човек с морал, решил да се оттегли.

И наистина. Заев получи похвали от региона и Европа като пример за подражание от други политици след изборните поражения.

Но какво ще кажат сега, след като снощи Заев, сякаш нищо не се е случило, не спомена оставката си, а каза, че остава да помогне, защото партията го е помолила.

Въпросът е с какво ще помогне? При раздаването на всичко останало (от „македонската идентичност“ - бел.ред.) в спора с България или поскъпването на тока?

Планът на Заев е ясен и прозрачен. Мандатът му вече е „ден да мине, друг да дойде“ и се надява ЕС да го спаси, като убеди България да вдигне ветото, а той ще работи дотогава, като приема всичко, което „братята“ му от София поискат от него.

Шансовете за това са почти нулеви. Не защото Заев не е готов за компромис, разбира се в наш ущърб, но няма време.

До 14 декември, когато Съветът на ЕС трябва да вземе решение, България няма да е избрала правителство, тъй като изборите предстоят по-късно този месец. А служебното правителство в София със сигурност няма да посмее да вдигне ръка за Македония.

Затова Заев и хората му ще направят всичко възможно да проточат въпроса за недоверието към правителството утре, за да имат време до събота, когато трябва да има гласуване за закупуване на още един месец власт.

Но когато колата тръгне надолу, няма връщане назад...“

Превод и редакция: Иван Христов