Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Politico: ЕСПЧ поиска „спешни действия“ от Полша за независимостта на съдебната система

09 ноември 2021 | 07:25

Снимка: Politico

Страсбург. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призова Полша да предприеме „бързи корективни действия“ по отношение на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в решение, публикувано в понеделник, в което съдът казва, че на двама полски съдии е отказано правото на справедливо изслушване, пише европейската редакция на Politico.

Съдът разглежда жалбата на двама полски съдии, Моника Долинска-Фичек и Артур Озимек, които са подали молба за смяна на длъжността и са били отхвърлени от Националния съвет на съдебната власт (KRS) – орган, който назначава съдии. Те обжалваха решението през 2018 г., а жалбите им бяха разгледани от Камарата за извънреден контрол и обществени въпроси към Върховния съд на Полша. Той отхвърли жалбата през 2019 г.

Камарата е създадена като част от правителствената реформа на полските съдилища през 2017 г. и всички съдии в този съд бяха назначени от KRS, която самата беше обновена през същата година.

След реформата през 2017 г. KRS „вече не предлага достатъчно гаранции за независимост от законодателната или изпълнителната власт“, се казва в решението.

ЕСПЧ установи също, че полският президент Анджей Дуда е назначил съдиите в Камарата за извънреден контрол, след препоръка на KRS, въпреки друго решение на Върховния административен съд на Полша, което е спряло препоръката. Това е направено „при явно незачитане на върховенството на закона“, се заключава в решението.

Долинска-Фичек и Озимек са били лишени от право на справедливо изслушване, нарушавайки Европейската конвенция за правата на човека, тъй като ЕСПЧ заключи, че съдиите в състава на Върховния съд са назначени под „неправомерно влияние на законодателната и изпълнителната власт“ и че Камарата по извънреден контрол и обществени въпроси на Върховния съд не е „съд, създаден със закон“.

Съдът осъди Полша да плати 15 000 евро обезщетение на всеки от жалбоподателите.

Полският заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета каза: „ЕСПЧ издаде друга присъда, в която оспорва полския KRS според странния принцип, че има зрели демокрации, които може да имат изключително политически начин за подбор на съдии (Германия) и държави, изискващи настойничество (Полша)“.

Както пише Politico, проблемите на Полша с международните съдилища се дължат до голяма степен на това, че правителство нарушава собствените правила за избор на съдии, което според критиците е усилие за поставяне на съдебната система под по-строг политически контрол.

Решението от понеделник отразява юлското решение на ЕСПЧ по подобен случай относно Дисциплинарната камара на Върховния съд на Полша, чиито членове се избират от долната камара на полския парламент. В този случай Европейският съд единодушно постанови, че полската дисциплинарна камара за съдии е лишила полска адвокатка от правото й на справедлив процес.

Битката между Брюксел и Варшава за върховенството на закона ескалира. На 27 октомври Съдът на Европейския съюз наложи глоба от 1 милион евро на Полша на ден за неизпълнение на заповед за разпускане на дисциплинарната камара.

Европейският съд по правата на човека е международен орган, създаден за прилагане на Европейската конвенция за правата на човека. Той не е част от ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов