Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Prawna (Полша): На Полша и Унгария не им трябва супердържава ЕС под ръководството на Берлин

08 ноември 2021 | 08:11

Снимка: Hungary Today

Варшава. В своя авторска статия ръководителят на парламентарния клуб на партия „Право и справедливост“ Ришард Терлецки обсъжда темата кой претендира да вземе надмощие в икономически и политически план на европейския континент, пише Gazeta Prawna. Великобритания, според него, сви рамене и се сбогува с европейските утопии, връщайки се към традиционната си „славна изолация“ и заложи на връзките както с Америка, така и с бившите й колонии.

Франция от своя страна, въпреки цялото желание, не може да се похвали със своята последователност, решителност, както и с отговорното ръководство, което стои начело на страната. Терлецки споменава и Русия, която „протяга газовите си пипала към Европа“, но според полския политик именно връщането на сферата на влияние от периода на Желязната завеса и поглъщането на Украйна – днес са нейна основна амбиция.

Според Терлецки шансовете на Италия да си върне статута на империя са нулеви, а Турция, въпреки интересите си на Балканите, но след провала на половин век опити да стане член на Европейския съюз, реши да направи своя избор в полза на Близкия изток.

Що се отнася до Германия, според Терлецки, тя винаги е била нетърпелива да подчини и пороби Европа. Първо планът „Средна Европа“ доведе до Първата световна война, а след това кървавата фантазия на хилядолетния Трети райх породи военен катаклизъм и политическа катастрофа, пише политикът.

„На Германия й трябваха 20 години, за да излезе от руините и да постигне изключителен просперитет, а следващите две десетилетия прекара в опити да се отърве от моралните си комплекси и да си върне пруската арогантност. Оттогава тя само се засилва и независимо от управляващите коалиции изпълнява план да превърне Централна Европа във васална и да доминира над останалата част от нея“, обяснява той.

Терлецки обръща внимание на факта, че не напразно след излизането на британците от ЕС и поражението на Доналд Тръмп Германия се опитва с всички сили да получи статута на най-важния партньор на САЩ. Освен това Берлин не е скъперник и засега е готов да сподели влиянието си с „реваншистката“ Русия, отбелязва той. Като проблем за Германия в региона на Централна Европа той посочва Инициативата Три морета, базирана на Вишеградската група, на която Полша, разбира се, е лидер. „Тук следват упоритите опити за привличане на балканските страни и фалшивите обещания за перспективите за присъединяването им към ЕС, които бяха дадени в Албания, Босна или Македония“, подчертава той.


„Това обяснява гнева към Полша и Унгария, които не искат супердържава ЕС, която да бъде управлявана от Брюксел от германски или симпатизиращи им политици. Ето защо са и атаките срещу правителствата във Варшава и Будапеща с помощта на институциите на ЕС, както и местни предатели и така наречените полезни идиоти“, съжалява той. Терлецки разсъждава и по темата: има ли риск в случай на провал на германските планове Германия да реши за трети път в историята да „подпали“ Европа, пише Gazeta Prawna.

Превод и редакция: Иван Христов