Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Axios: В САЩ одобриха Pfizer за деца от 5 до 11 години

03 ноември 2021 | 07:56

Снимка: Pfizer

Вашингтон. Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) препоръчаха децата на възраст 5-11 години да бъдат ваксинирани с препарата на американската компания Pfizer и немската компания BioNTech. Това съобщиха във вторник на сайта на информационния портал Axios.

Членовете на специалната комисия на CDC единодушно са гласували да се препоръча ваксинация с две дози от посоченото лекарство за деца в САЩ на възраст от пет до 11 години. Отбелязва се, че дозата на ваксината за деца от тази възрастова група ще бъде около една трета от дозата за възрастни и ще се прилага на интервали от три седмици. Ваксината може да влезе в продажба още в петък.

По-рано Администрацията по храните и лекарствата към Министерството на здравеопазването и човешксоциалните служби на САЩ също одобри използването на ваксина срещу коронавирус от Pfizer и BioNTech за деца на възраст 5-11 години.

Според университета „Джонс Хопкинс“ в Съединените щати са установени над 45,9 милиона случая на коронавирусна инфекция, над 745,8 хиляди души са починали. Страната е на първо място в света и по двата показателя. Напоследък по-голямата част от новите случаи на заболяването се приписват на варианта „делта“.

Превод и редакция: Иван Христов