Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Франция отложи строгите проверки заради риболовния спор с Великобритания

02 ноември 2021 | 21:33

Снимка: BBC

Лондон/Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон отложи в последния момент извършването на строги проверки на британските камиони и лодки, след като Обединеното кралство заплаши, че ще съди Европейския съюз, пише британският вестник The Times

По-малко от четири часа преди да бъдат наложени санкции срещу Великобритания заради правата за риболов, Макрон обяви, че очаква по-нататъшни разговори. Очакваше се Франция да забрани на британските траулери да разтоварват улова си във френски пристанища и да наложи по-строги проверки на камиони и стоки.

Правителството на Великобритания приветства този ход, каза Джордж Юстис, министър на околната среда. Той каза пред Times Radio: „Ние силно приветстваме факта, че Франция ясно даде да се разбере, че няма да приложи някои от нещата, с които ни заплаши миналата сряда. Вчера имахме конструктивни срещи с тях по този въпрос, а в четвъртък ще има допълнителни дискусии.

На CОР26 в Глазгоу Макрон каза, че преговорите продължават „въз основа на предложение“, което той е отправил към Борис Джонсън. Източник, близък до френския президент каза: „Получихме първите признаци, че британските власти ще засилят преговорите: отговор на последните предложения от френските власти се очаква до утре.

Източникът добави, че министърът по европейските въпроси на Франция Клеман Бон е провел разговори с лорд Фрост, министър за Брекзит на Обединеното кралство, и че двамата ще се срещнат в Париж в четвъртък. Санкциите, предвидени от Франция, бяха отложени дотогава.

Европейската комисия свика вчера видеосреща между Франция, Великобритания и островите Джърси и Гърнси, в рамките на която се надява да „позволи бързо решение на нерешените въпроси“. Британските източници омаловажиха значението на тази среща.

Лиз Тръс, външният министър на Великобритания, каза вчера, че ако Франция изпълни заплахите си, Великобритания ще предприеме съдебни действия срещу ЕС, като ще го обвини в нарушаване на Споразумението за търговия и сътрудничество, което двете страни сключиха на Бъдни вечер миналата година.

„Би било напълно погрешно да се огънем пред тези заплахи от Франция“, каза тя пред Times Radio. Тя добави, че това е „въпрос на много важен принцип и практика за Обединеното кралство“, въпреки относително малката икономическа значимост на риболова.

Бон, който беше обявен за „бойното куче“ на Макрон, обвини Великобритания, че не е действала като „приятел, съюзник и отговорен партньор“. Франция смята, че Обединеното кралство не е предоставило достатъчно лицензи на френските кораби, за да продължат да ловят риба в британски води след Брекзит.

Британското правителство беше категорично, че ако Макрон подкрепи заплахите си, това би означавало, че Обединеното кралство ще обвини ЕС за нарушаване на Споразумението за търговия и сътрудничество (TCA), сключено в навечерието на Коледа миналата година, което ще доведе до месеци на съдебни спорове.

Вчера Тръс уведоми за готовността на Обединеното кралство да се обърне към съда. „Без съмнение ще разгледаме този въпрос като част от механизма за разрешаване на спорове по търговското споразумение, ако Франция не отстъпи“, каза тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков