Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

МВнР на Франция: Париж очаква отговор от Обединеното кралство до 3 ноември

02 ноември 2021 | 11:17

Снимка: АФП

Париж. Френските власти очакват отговор от Обединеното кралство на предложенията на Париж относно условията за риболов до сряда, 3 ноември. Това подчерта държавният секретар на френското външно министерство Клеман Бон, предава TACC.

„Получихме първите сигнали от британските власти за ускоряване на преговорите по този въпрос. Очаква се отговор на последните предложения от френските власти до сряда“, написа Бон в своя профил в социалната мрежа „Туитър“.

Държавният секретар каза, че е поканил представителя на британския премиер Борис Джонсън по Брекзит и международната политика Дейвид Фрост в Париж в четвъртък, за да „обсъдят подробно трудностите при прилагането на споразуменията между ЕС и Обединеното кралство“. „За да продължи започнатият диалог, мерките, подготвени и обявени от Франция, няма да се прилагат до тази среща и до разглеждане на отговора на британската страна относно лицензите за риболов“, поясни още Бон.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че Париж няма да налага санкции на Лондон по време на преговорите за риболова.

По-рано Франция обяви готовността си да наложи санкции на Обединеното кралство заради ескалиращия спор за лицензите. Париж казва, че френските рибари са получили половината от разрешенията, които са поискали за риболов във водите около остров Джърси. По-рано в Париж се планираха ответни мерки - затягане на правилата за внос на стоки от Обединеното кралство и забрана за разтоварване на морски дарове от британски кораби в пристанищата на републиката. Те трябваше да влязат в сила на 2 ноември.

Британската страна декларира, че напълно спазва споразуменията с ЕС и е одобрила 98% от исканията, подадени от рибари от ЕС, които искат да ловят риба във водите на Обединеното кралство. Европейската комисия призова страните да разрешат възникналите противоречия възможно най-скоро.

Превод и редакция: Тереза Герова