Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Independent: Лондон опроверга твърдението на Париж за споразумение за риболовния спор – санкциите остават опция

31 октомври 2021 | 15:07

Снимка: Агенция "Фокус"

Лондон. Обединеното кралство отхвърли твърденията на Франция за постигнато споразумение, с което да бъде сложен край на риболовния спор, което означава, че пътят на Париж за налагане на ограничителни мерки срещу британските риболовни лодки, работещи в Ламанша, остава открит, коментират в редакцията на вестник The Independent.

По-рано френски медии съобщиха, че в разговор в кулоарите на срещата на върха на страните от Г-20 в Рим Еманюел Макрон и Борис Джонсън са се съгласили да работят върху „практически мерки“ за разрешаване на спора. Но от Даунинг стрийт бяха категорични, че информацията не е точна и че от Франция зависи да отстъпи, за да бъде намерен изход от ситуацията.

„Готови сме да отговорим, ако пристъпят към нарушаване на споразумението за Брекзит“, каза говорителят на Джонсън пред репортери на срещата на върха на Г-20 в Рим, добавяйки, че позицията на Обединеното кралство не се е променила и „французите трябва да решат дали искат да отстъпят назад от заплахите, които отправиха през последните дни”.

Мерките, които Франция планира да въведе на 2 ноември, включват забрана на британски кораби за достъп в някои френски пристанища, което ще направи риболова изключително труден.

Министърът за Брекзит лорд Фрост разкри в събота, че Обединеното кралство „активно обмисля“ да започне „съдебна битка“ срещу Франция относно възможните стъпки – твърдение, което премиерът повтори Борис Джонсън също потвърди.

Превод и редакция: Тереза Герова