Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Правителството на РСМ: Гражданите на РСМ намират изявленията и действията на България за неприятелски

28 октомври 2021 | 18:21

Снимка: Сител

Скопие. Правителството на Република Северна Македония, в лицето на Социалдемократическия съюз на премиера Зоран Заев, продължи с антибългарските си залпове от последните дни, като последно обяви, че някои „действия и изявления на България“ се възприемат като неприятелски от македонските граждани, без да посочват конкретни прояви. Все пак от Скопие отбелязват, че искат да намерят решение чрез диалог, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че за да може България да подкрепи Северна Македония, българското малцинство трябва да бъде записано в конституцията на страната. Вчера президентът Румен Радев обяви формулирането на нова политика спрямо Северна Македония, която в рамките на съществуващите възгледи на българския парламент поставя по-силен акцент върху благосъстоянието на македонските българи.

Правителството на РСМ посочва в днешното си изявление, че с Договора за приятелство от 1 август 2017 г. двете страни са подписали, че ще възпрепятстват провокациите, които не са в интерес на нито една от страните, че няма да влизат в кръга на обидите, обвиненията и езика на омразата.

В изявлението се казва, че правителството в Скопие разбира вътрешнополитическата предизборна ситуация в България и сложния изборен процес, но смята, че това не е причина за политически послания за нуждите на кампанията, които излизат извън европейските ценности и принципа на взаимно уважение, върху които се основава Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

„Такива тонове не се възприемат като приятелски от македонските граждани. Ненамесата във вътрешните работи е принципна позиция и очакваме такова отношение и от съседите“, настояват от Скопие.

Оттам казват, че остават ангажирани с диалога със София и търсене на взаимно приемливо решение на възникналите проблеми.

Превод и редакция: Иван Христов