Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

WNP: Матеуш Моравецки обеща на Брюксел, че ще ликвидира проблемната Дисциплинарна камара

28 октомври 2021 | 18:12

Снимка: Google

Варшава. Полша работи по ликвидирането на Дисциплинарната камара на Върховния съд от дълго време, заяви в четвъртък премиерът на Полша Матеуш Моравецки. По време на пресконференцията той отбеляза, че процесът е започнал няколко месеца по-рано от юлското искане на Европейския съд за ликвидация на камарата: Европейската комисия смята, че нейната дейност застрашава безпристрастността и независимостта на полските съдии. Ден преди това Европейският съд нареди на Варшава да плаща дневна глоба от 1 милион евро, докато камарата спре да работи. Ръководителят на полското правителство обясни, че Полша се нуждае от още няколко месеца, за да направи компромисно решение, съобщава WNP.

„Мисля, че в рамките на няколко месеца ще изкристализира компромис – между нас, в рамките на коалицията Обединена десница – опция, която ще бъде приемлива и за г-н президента в същото време“, заяви Моравецки.

Той отбеляза, че работата по закона за Дисциплинарната камара на Върховния съд продължава. „Впрочем, това вече беше представено на правителствения форум, много по-рано от юли, когато съдът взе решението си. Работата продължава от известно време, някъде от март-април, най-късно - от май“, обясни ръководителят на полското правителство.

През август вицепремиерът и ръководител на партията „Право и справедливост“ Ярослав Качински обяви, че Дисциплинарната камара ще бъде ликвидирана във вида, в който съществува в момента, и според него предметът на спора с ЕС ще изчезне.

Европейският съд обяви вчера, че е наложил ежедневна глоба от 1 милион евро на Полша след получаването на това решение за отказа да суспендира вътрешното законодателство, което по-специално се отнася до юрисдикцията на Дисциплинарната камара на Върховния съд.

Превод и редакция: Иван Христов