Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

МВнР на Русия: Опитите за решение на украинския въпрос със сила ще имат най-печални и непредсказуеми последици, Западът да спре да поощрява милитаризацията на Киев

28 октомври 2021 | 17:34

Снимка: ТАСС

Москва. Конфликтът в югоизточната част на Украйна не може да бъде разрешен с военни методи, опитите за решаване на този проблем със сила ще имат най-печални и непредвидими последици. Това каза на брифинг в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Искам още веднъж да напомня, че конфликтът в Югоизточна Украйна няма военно решение, това е подписано от всички онези държави, които са толкова загрижени за мирните жители, гражданските лица и по принцип за ситуацията в Украйна. Опитите за силово решение ще имат най-печални, някъде непредвидими, но като цяло трагични последици“, подчерта тя.

По думите на Захарова, непрекъснатите доставки на оръжие и боеприпаси за Украйна от западните страни засилват увереността на Киев във възможността за военно решение на конфликта в Донбас. За това способства и разполагането на военни учебни мисии на членове на НАТО на украинска територия и провеждането на множество военни учения.

„Призоваваме западните столици, които помпат Украйна с оръжие – преди всичко Вашингтон, но също и Берлин и Париж – като участници в нормандския формат, да спрат да насърчават милитаризацията на страната и да използват влиянието си, за да върнат Киев в пътят за постигане на траен мир в Донбас с политически и дипломатически средства“, заключи Захарова.

Русия е разтревожена от трагичното развитие на събитията в Югоизточна Украйна и не изключва по-нататъшно влошаване на ситуацията, каза Захарова, коментирайки информацията за нови офанзивни действия на украинските въоръжени сили и опит за окупиране на село Старомариевка, намиращо се на контактната линия със самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР).

„Последните няколко дни видяхме тревожни – това не е точната дума, на ръба на трагичното развитие на събитията в Югоизточна Украйна. Всичко това се характеризира с влошаване на ситуацията в зоната на конфликта“, каза тя. При такива условия не можем да изключим по-нататъшно влошаване на ситуацията“.

Захарова подчерта, че украинските сили за сигурност умишлено нарушават допълнителните мерки, договорени през юли 2020 г. за укрепване на прекратяването на огъня. „Трябва ясно да се разбере, че те целенасочено ще изострят и без това изключително трудната ситуация и игнорират исканията за гаранции за примирието от представители на Донбас в Съвместния център за контрол и координация на спазването на режима на спиране на огъя“, каза говорителят на руското МВнР.

Превод и редакция: Иван Христов