ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Августин Миланов, директор „Развитие на продажбите“ във VIVACOM: EON успя да промени навиците на потребителите на VIVACOM за гледане на телевизия и филмово съдържание

28 октомври 2021 | 17:33

Снимка: Vivacom

София. Смело може да се каже, че EON успя да промени навиците на потребителите на VIVACOM за гледане на телевизия и филмово съдържание. Това каза Августин Миланов, директор „Развитие на продажбите“ във VIVACOM в интервю за предаването „Фокус ТЕХ“ на Радио „Фокус“.

По думите му близо 40% от клиентите на новата услуга не гледат телевизия в реално време, а когато е удобно за тях и това е изключително предимство.

„Платформата предлага страшно много функционалности, които улесняват клиентите. Една от тях е възможността за връщане на над 200 телевизионни канала до 7 дни назад. Зрителите имат достъп и до видеотека с над 15 000 заглавия, като тук е важно да уточним, че всички те са дублирани или са със субтитри на български език. Удобството за потребителите е и възможността за създаване на няколко профила, така че всеки член на семейството може да има персонално свое пространство с EON платформата и да му предлага съдържание спрямо неговите интереси. За родителите това е голям плюс, защото могат да създадат защитен детски профил, в който няма да излиза неподходящо за възрастта съдържание“, обясни Августин Миланов и допълни, че платформата предлага и гласово търсене.

Директорът по продажбите във VIVACOM Августин Миланов съобщи и за най-новият продукт EON Connect, посредством който потребителите имат цялостен контрол върху интернет свързаността и съдържанието на всички устройства в дома, както и възможност да реагират и коригират в реално време потреблението на децата.

„Това е продукт, който ще залегне в бъдещото портфолио на VIVACOM“, каза още Августин Миланов.


Росица Ангелова