БургасВИЖ ВСИЧКИ

В област Бургас се въведоха нови противоепидемични мерки, засягащи училищата и болниците

28 октомври 2021 | 17:32

Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

Бургас. В областта се въведоха нови противоепидемични мерки, засягащи училищата и болниците. Това стана ясно след заседанието на Областния съвет по здравеопазване, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Съветът бе свикан, след като бе установена висока заболеваемост от COVID - 19 в региона - 540 случая на 100 000 души население за последните 14 дни, която го остави в тъмночервената зона на COVID картата.

Новите мерки, които се въвеждат, са следните:

-5 от общините – Бургас, Айтос, Карнобат, Приморско и Царево, преминават на ротационен принцип на обучение от 2 ноември (вторник) за период от две седмици;
-увеличават се леглата на пациентите с COVID – 19 в лечебните заведения: от 340 терапевтични и 24 интензивни на 400 терапевтични и 28 интензивни;
-обсъжда се вариант за спиране на плановия прием и плановата оперативна дейност, което обаче може да бъде въведено едва след одобрение от главния държавен здравен инспектор.

Според д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция, чрез спирането на плановия прием ще се осигури кадровият ресурс на съответната болница, необходим за лечението на пациенти с COVID.

„Персоналът никога не е достатъчно, колегите винаги са работили на ръба, умората им е голяма. Ние ще отправим предложение до доц. Кунчев за това да бъде спрян плановият прием и плановата оперативна дейност. Това, разбира се, няма да касае дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително, лечение и психиатрична помощ“, поясни д-р Паздеров.

Той припомни, че на територията на областта има разкрити 4 триажни центъра, а за да се облекчи работата на екипите за Спешна медицинска помощ, е въведена допълнителна организация.

"На всеки три часа движението на болните и свободните легла във всяка една болница се отбелязва както в COVID портала, така и в Районната координационна централа към Центъра за спешна медицинска помощ. По този начин във всеки един момент линейките ще имат информация за това къде има свободни места и няма да се лутат между болниците или да се допитват до триажните центрове", добави д-р Паздеров.

Мария ПОПЧЕВА