Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Задължителна ваксинация за държавните служители и в Унгария

28 октомври 2021 | 17:26

Снимка: Агенция "Фокус"

Будапеща. Унгарското правителство ще поиска задължителна ваксина срещу коронатвируса за служителите в държавните институции, поради нарастването на броя на новите случаи, заяви в четвъртък Гергели Гуляш, ръководител на кабинета на премиера Виктор Орбан, предава Reuters.

Директорите на частни компании ще бъдат насърчавани да въведат задължителна ваксина срещу COVID-19 за своите служители, ако сметнат за необходимо, и че носенето на маски ще бъде задължително в градския транспорт от 1 ноември.

„Очакваме, че броят на новите инфекции ще скочи, а и броят на лекуваните в болницата също ще се увеличи, макар и в по-малка степен. Но ще имаме по-малко хора, които се нуждаят от респиратори и които ще умрат, отколкото по време на предишната вълна на пандемията“, каза Гуляш.

Гуляш призова гражданите да се ваксинират, като посочи, че процентът на ваксинация в Унгария е сравнително висок, когато се разглежда региона на Централна и Източна Европа.

„Можем да ограничим четвъртата вълна само ако се ваксинират повече хора. Имаме много ваксини“, добави той.

В Унгария през последните седмици се регистрира непрекъснато нарастване на броя на заразените и само в четвъртък са съобщени 4039 нови заразени с коронавирус, което е два пъти повече от миналата седмица.

Унгария, страна с население от 10 милиона души, отчете 30 692 смъртни случая от началото на пандемията.

Повече от 5,72 милиона души досега са били напълно ваксинирани срещу вируса, а повече от 1,16 милиона са получили трета, допълнителна доза.

Превод и редакция: Иван Христов