Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Politico: Фон дер Лайен обвърза парите от Фонда за Полша с отказ от съдебната реформа

28 октомври 2021 | 16:46

Снимка: Макфакс

Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък изрази надежда, че ЕС може да намери решение с Полша относно средствата за възстановяване от пандемията, спрени поради спора за върховенството на закона, но изложи няколко условия, които първо страната трябва да изпълни, пише европейската редакция на Politico.

Комисията задържа одобрението на полските фондове за възстановяване от пандемията заради дългогодишните разногласия, които ескалираха по-рано този месец, когато полският конституционен трибунал постанови, че определени принципи на правото на ЕС са несъвместими с Конституцията на страната. Мнозина в Брюксел видяха решението като оспорване на основната правна рамка на ЕС.

„Мисля, че е изпълнимо, надявам се, че ще постигнем споразумение, но реформата е conditio sine qua non (задължително условие)“, каза фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел.

Средствата за възстановяване се предоставят на държавите от ЕС, при условие че отговарят на определени искания за реформи, така наречените препоръки за отделни държави, които Комисията издава ежегодно. На Полша бяха отпуснати 24 милиарда евро безвъзмездни средства и 12 милиарда евро заеми с ниска лихва от фонда за възстановяване.

Комисията има „отдавнашна специфична препоръка за Полша, която е независимостта на съдебната власт“, каза фон дер Лайен по време на пресконференцията си.

Компромисът, за който Брюксел настоява, ще изисква от Полша да се ангажира да „демонтира дисциплинарната камара, да прекрати или реформира дисциплинарния режим и да започне процес за преназначаване на съдиите“, каза фон дер Лайен.

По думите на Фон дер Лайен, тези условия произтичат от решението на Европейския съд, според което дисциплинарната камара на Полша е несъвместима с правото на ЕС.

„Това, разбира се, също е заложено в цялостното решение на [Европейския съд]... следователно има последователност в това, което искаме“, заяви председателят на ЕК.

Върховният съд на ЕС в сряда наложи глоба от 1 милион евро дневно на Полша - най-голямата му дневна глоба - за това, че досега е отказала да разпусне дисциплинарната камара. Полският министър-председател Матеуш Моравецки обеща да изпълни решението, без да уточни кога и как ще го направи.

Превод и редакция: Иван Христов