БургасВИЖ ВСИЧКИ

Протестно шествие „Всички заедно!“ затвори улици в центъра на Бургас

28 октомври 2021 | 16:15

Снимка: Агенция "Фокус"

Бургас. Протестно шествие „Всички заедно!“ затвори улици в центъра на Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас . Протестът е национален и се организира от представители на Сдружението на заведенията. Поводът е, че според организаторите настоящата система за прилагане на здравните сертификати е дискриминационна, не решава проблемите на здравната криза, а задълбочава икономическата.

Около триста са протестиращите в Бургас. Първоначално те се събраха пред сградата на Региолната здравна инспекция, след което се отправиха на шествие по централните улици "Сан Стефано" и "Христо Ботев". Множеството се спря пред сградата на Областна администрация, където в момента се провежда заседание на Областния съвет по здравеопазване. С викове "Оставка" и плакати с надписи "Равни права за всички" протестиращите продължават да изразяват недоволството си. Служители на ОДМВР - Бургас следят за безопасното провеждане на шествието.

Исканията на представителите на Сдружението на заведенията са следните:
1.За издаване на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела.
2.Държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките.
3.Цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат“.
4.Изискванията за „зелен сертификат“ да важат за всички.
5.Изискването за „зелен сертификат“ да важи само когато страната се намира в тъмночервена и червена зона.
6.Да се даде гратисен период преди въвеждането на мерките.
7.Намиране на подходящ вариант за хората, за които не е препоръчително да се ваксинират поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

Протестът се организира от Конфедерация на българския туристически бизнес, Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и др.

Мария ПОПЧЕВА