Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Франция представи списък с възможни санкции, ако няма напредък в риболовния спор с Великобритания след Брекзит

28 октомври 2021 | 13:47

Снимка: BBC

Париж/Лондон. Франция представи списък със санкции, които могат да влязат в сила от 2 ноември, освен ако не бъде постигнат достатъчен напредък в риболовния спор с Великобритания след Брекзит, и заяви, че работи по втори кръг от санкции, които могат да засегнат доставките на електроенергия за Обединеното кралство, предава Reuters.

Британското правителство заяви, че "заплахите са разочароващи и непропорционални" и ще търси спешни разяснения, преди да обмисли действия в отговор.

Франция може да засили граничните и санитарните проверки на стоки от Великобритания, да попречи на достъпа на британски рибарски лодки до определени френски пристанища и да засили проверките на камиони, идващи и отиващи в Обединеното кралство, се казва в съвместно изявление на Министерството на морските и европейските въпроси.

"Подготвя се втори кръг от мерки. Франция не изключва да преразгледа енергийните си доставки за Обединеното кралство", се казва в изявлението.

Френските рибари не са получили и половината от лицензите, от които се нуждаят за риболов в британски води и които според Париж им се полагат след Брекзит, каза говорителят на правителството Габриел Атал по-рано през деня.

Атал предупреди, че Франция изготвя списък със санкции, който може да оповести публично още в четвъртък. Някои от тях ще влязат в сила в началото на следващата седмица, освен ако не бъде постигнат достатъчен напредък, добави той.

„Нашето търпение достига своите граници“, каза Атал, който подчерта, че доставката на електричество от Франция за Великобритания може да бъде една от мерките.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон отделно каза на изслушване на френския парламент, че Франция може да засили граничните проверки на стоки от Великобритания, ако ситуацията по отношение на лицензите за риболов не се подобри.

„Нашата цел не е да налагаме тези мерки, а да получим лицензите“, добави Бон.

Говорител на британското правителство каза, че ще предаде опасенията на Европейската комисия и френското правителство.

„Заплахите на Франция са разочароващи и непропорционални, а не това, което бихме очаквали от близък съюзник и партньор“.

„Мерките, с които ни заплашват, изглежда не са съвместими със Споразумението за търговия и сътрудничество (TCA) и по-широкото международно право и, ако бъдат изпълнени, ще бъдат посрещнати с подходящ и симетричен отговор.

Министърът за Брекзит Дейвид Фрост каза, че не е имало официално съобщение от френското правителство по въпроса.

Спорът се съсредоточава върху издаването на лицензи за риболов в териториални води от 6 до 12 морски мили от бреговете на Великобритания, както и в моретата край бреговете на остров Джърси в Ламанша.

Напрежението доведе до това Франция и Великобритания да изпратят военни кораби край бреговете на Джърси по-рано тази година.

Превод и редакция: Юлиян Марков