ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Вицепремиерът Атанас Пеканов представи в УНСС възможностите на образователния обмен по програма „Фулбрайт“

28 октомври 2021 | 13:45

София. Събитие на тема „Представяне на стипендии „Фулбрайт“: Възможностите на образователния обмен през погледа на Атанас Пеканов, вице-премиер на Република България“ се състоя днес в УНСС. Това съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Лекцията се организира съвместно с Българо-американската комисия за образователен обмен. Специален гост-лектор на събитието беше Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства на Република България и стипендиант на престижната американска програма.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, също стипендиант на програмата, приветства участниците и гостите на форума и подчерта, важността на събитието. „Като ръководство на университета ние насърчаваме усилията на хората, които искат да извършат този образователен, академичен и научен обмен. УНСС е в мрежата от европейски университети, но се стремим да станем и световен университет. Искам да пожелая на всички куража да вървят по този път. Това е ценно не само за тях и университета, а и за икономиката на България“, отбеляза проф. Димитров и предостави думата на вицепремиера Атанас Пеканов.

Г-н Пеканов определи събитието като изключително важно за него не само като бивш стипендиант на програмата, но и като човек, за когото е важна науката и нейното развитие. „Имал съм възможността да видя много страни, да почерпя най-добрите примери. Една от възможностите това да се реализира е програма „Фулбрайт“. За мен е важно да популяризирам тази възможност, защото такива програми могат да променят живота и кариерата Ви“, заяви вицепремиерът.

Г-н Пеканов представи своя личен опит с програмата и неговото обучение в Харвард като гост-изследовател. Той подчерта, че първо през XXI век голяма част от успехите минават през много успешни и неуспешни кандидатствания и второ, че науката се развива на базата на сътрудничество между изследователски екипи, с участието на световни учени. България има изключителен потенциал и може да бъде активна част от това, както на европейско, така и на световно ниво. И в тази линия посещението в един американски университет е възможност за развитие“, допълни Атанас Пеканов. Вицепремиерът представи пред участниците лекция на тема „Макроикономическата дисциплина след кризата“.

Изпълнителният директор на комисия „Фулбрайт“ г-жа Анджела Родел отбеляза важността на дългогодишното партньорство с УНСС и факта, че много преподаватели и студенти са били стипендианти на програмата. Тя благодари за присъствието на министър Пеканов и изтъкна, че той е „идеален пример, как полученото знание веднага се използва в България за импакт и подобряване на икономиката и живота на средния български гражданин“. Г-жа Родел обърна внимание, че програмата позволява и на американски граждани да дойдат в България да учат или преподават. И даде пример със себе си и нейното обучение в Софийския университет.

Мария Костова, програмен координатор на „Фулбрайт“ запозна участниците с възможностите, които програмата предлага за изследователите и студентите.

Доц. д-р Паскал Желев, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет "Международна икономика и политика“ и гл. ас. д-р Кристина Тодорова от катедра "Икономика на природните ресурси", Бизнес факултет на УНСС, също стипендианти на „Фулбрайт“, представиха на форума своите впечатления и опита, който са придобили благодарение на участието си в програмата.

Организацията на събитието беше осъществена от доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество на УНСС.