БургасВИЖ ВСИЧКИ

Районен съд - Бургас наложи наказание от две години „лишаване от свобода“ спрямо мъж, подсъдим за измама

28 октомври 2021 | 12:42

Снимка: Агенция "Фокус"

Бургас. По обвинителен акт на Районна прокуратура-Бургас бе наложено ефективно наказание от две години „лишаване от свобода“ спрямо З.Д. Това съобщиха от Районна прокуратура - Бургас. Той е подсъдим за това, че представяйки се за лечител, възбудил и подържал в заблуждение 76-годишна жена от град Айтос, целейки да набави облага за себе си. Престъплението е осъществено за времето от 17.01.2020 г. до 18.03.2020 г. То е квалифицирано по чл.210, ал.1,т.4, вр.чл.209, ал.1, вр. чл.28, ал.1 от НК, тъй като е извършено при повторност и в немаловажни случаи.

По време на разследването е установено, че подсъдимият обещавал да развали магия на пострадалата и нейни близки. Така е причинил вреда на жената в размер на 10 000 лева. Парите са изпращани от пострадалата, посредством дружество, предлагащо куриерски услуги. Подсъдимият ги получавал в град Павликени.

Установено е също така, че до контакт между подсъдимия и пострадалата се е стигнало, след като тя гледала телевизионно предаване, в което участие взел лечителят и ясновидец Б.К. Това телевизионно участие впечатлило пострадалата. Тя открила обява във вестник, в която е посочен телефонен номер за връзка с Б.К. Оказало се, че обявата във вестника е пусната от подсъдимия З.Д., който се представял за лечителя Б.К, без знанието на последния.

Присъдата на Районен съд-Айтос, постановена по реда на съкратеното производство, може да бъде обжалвана пред Окръжен съд-Бургас.