ДобричВИЖ ВСИЧКИ

Профилирана гимназия „Райко Цончев“ в Добрич отбеляза Деня на испанския език и култура

13 октомври 2021 | 22:10

Снимка: Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“ - Добрич

Добрич. С открит тринарен урок и испански празник ученици и учители от Частна профилирана гимназия (ЧПГ) „Райко Цончев“ в Добрич отбелязаха 12 октомври - Деня на испанския език и култура. Това съобщи д-р Маргарита Христова, директор на ЧПГ „Райко Цончев“ предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна.

Празничният ден в училището е започнал с открито занимание в 9 а и 10 а клас, синтезиращо знанията и уменията по история, испански и английски език. Учителите Надя Петкова, Иванка Трифонова и Светослав Георгиев са подготвили за учениците поредица от интересни учебни дейности по темата „Колумб открива Америка“. Анимации на испански език, които представят походите на откривателя, са предизвикали както знанията на деветокласниците и десетокласниците, така и способността им да слушат с разбиране. Задачите са активирали географски, исторически и лингвистични знания. В урока е имало и състезателен елемент - разделени на две групи, учениците е трябвало да определят какво дават Европа и Азия на Новия свят и какво Америка дава на Стария континент и Азия. В края на заниманието учениците са запознали публиката с ролята на великите географски открития, като са превели кратки текстове от английски език.

Часове по-късно е започнал и празникът, наречен „В ритъма на Испания“. Събитието се организира от учителите от Катедра „Испански език“ и учениците от 8., 9., 10. и 11. клас от профил „Чужди езици“ с първи чужд испански език. По време на двучасовото тържество, на което са присъствали и родители, учениците от 8. а клас са показали какво са научили за по-малко от месец в гимназията. Изпълнени са испански песни, прочетени са творби на испански автори, а ученици, изучаващи испански като втори чужд език, са направили авторски преводи на художествени текстове. Преводите са направени също от възпитаници на частното училище. Забавни игри, караоке, кулинарен конкурс, състезания, испански песни и танци са били част от програмата на традиционното за училището събитие.

Гимназия „Райко Цончев“ е единственото училище в област Добрич, което предлага изучаване на испански като първи чужд език, а през учебната 2022/2023 тя ще изпрати и първия випуск, с който е открита специалността.

Жулиета НИКОЛОВА