Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в руския печат (Агенция „Фокус“)

13 октомври 2021 | 22:02

Снимка: АФП

Москва. Руски зенитни ракетно-артилерийски системи (ЗРС) „Панцир-С“ ще бъдат изпратени в Сърбия за съвместните руско-сръбски учения „Славянски щит - 2021“, пише вестник „Взгляд“, като се позовава на съобщение от Министерството на отбраната на РФ.

„Руско подразделение за противовъздушна отбрана, оборудвано със зенитно-ракетна артилерийска система „Панцир-С“, беше доставено с военнотранспортни самолети на руските Военно-космически сили (ВКС) в Сърбия за участие в съвместните руско-сръбски учения за противовъздушна отбрана „Славянски щит-2021“, съобщават от ведомството.

Планира се батареята да бъде разположена на територията на авиобазата Байтаница в западната ни съседка. Тя ще се присъедини към съвместната руско-сръбска групировка за противовъздушна отбрана, която ще отработва дейности за противовъздушна отбрана в защитената зона.

По време на учението руският и сръбският персонал ще изпълняват задачи за откриване, проследяване, класифициране и унищожаване на въздушни цели на условен противник.

На маневрите ще се разработва и взаимодействие и съвместно бойно използване на ПВО на Русия и Сърбия, поясняват от министерството.

По-рано ведомството съобщи, че в Сърбия за започнали и други съвместни руско-сръбски тактически летателни учения - „Барс - 2021“.

През януари 2020 г. източници съобщиха, че Сърбия е договорила покупката на една батарея „Панцир-С1“ от Русия и изпълнението на договора вече е започнало.
***
Вашингтон. Google ще забрани рекламирането и монетизирането на съдържание, което отрича теорията за изменението на климата на своите сайтове и в YouTube, пише руското издание „Експерт“.

Това ще засегне публикации, в които изменението на климата се обявява за фалшификация, в които се изразява съмнение в глобалното затопляне, в които се отрича влиянието на човешката дейност върху климатичните промени.

Промените се обясняват с това, че рекламните партньори на Google не искат до техните реклами да се появяват съобщения „с неточни твърдения за промяната на климата“
***
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин увери, че главният редактор на вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов няма да бъде включен в списъка на „чуждестранните агенти“, ако не се „прикрива зад“ присъдената му Нобелова награда за мир. Думите на Путин, произнесени на пленарната сесия на форума на Руската енергийна седмица, са цитирани от редакцията на изданието, ръководено от отличения журналист.

Журналистът на CNBC Хедли Гембъл попита руския президент дали може да гарантира, че Муратов няма да бъде обявен за чуждестранен агент.

„Слушайте, ако той [Дмитрий Муратов] не нарушава руското законодателство, ако не даде основание да бъде деклариран като чуждестранен агент, той няма да бъде [признат за чуждестранен агент]. Но ако той се прикрива зад Нобеловата награда като зад щит, за да извърши нещо, което нарушава руското законодателство, тогава ще го направи умишлено, за да привлече вниманието към себе си или по някаква друга причина. Независимо от заслугите, всеки трябва ясно да разбере: законите на Русия трябва да се спазват“, категоричен бе президентът.

Тази година Нобеловата награда за мир беше присъдена на Дмитрий Муратов и филипинската журналистка Мария Реса за „усилия за защита на свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир“, а също и за „смела борба за свобода на словото във Филипините и Русия“.