Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в британския печат (Агенция „Фокус“)

13 октомври 2021 | 21:47

Снимка: АФП

Лондон. Тя нарушава всички конституционни норми. Накланя се опасно към десния популизъм. Тя отказва да спазва правилата на клуба, въпреки че изцяло се ползва от всички негови предимства и привилегии. След като полският конституционен съд реши да отхвърли приоритета на европейските закони пред своите, страната тръгна към сблъсък с Европейската комисия, пише британското консервативно издание The Telegraph в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.

Вече прозвучаха страшни заплахи, че Полша ще бъде лишена от финансиране от ЕС, за да бъде принудена да се подчини. Но Европейският съюз със сигурност ще загуби тази битка.

Защо? Защото това просто ще създаде нова криза, която ще се добави към многото проблеми, с които блокът не може да се справи. Защото с решението си той просто ще укрепи позициите на полските националисти. И най-вече, защото Полша тихо създава една от най-успешните икономики в света и Урсула фон дер Лайен няма да я уплаши с грубите си заплахи.

Полекзит все още е много, много далеч, но в сблъсъка между Брюксел и Варшава полската страна в крайна сметка ще надделее.

Спорът между Полша и ЕС за „върховенството на закона“ се заражда от няколко години. Противоречието избухна миналата седмица, когато полският конституционен съд постанови, че някои части от законодателството на ЕС са в противоречие с Конституцията на Полша.

Всъщност този въпрос, повдигнат от премиера на страната Матеуш Моравецки, се превърна в символ на демонстративно неподчинение на Европейския съюз с неговите нарастващи имперски тенденции. В решението на съда се посочва, че полското законодателство има предимство пред правото на ЕС. Подобно решение взеха немските съдии тази година.

В отговор европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че блокът решително ще наложи своя суверенитет на държавите-членки. Брюксел вече „замрази“ полското заявление за получаване на 36 милиарда евро от Фонда за възстановяване от коронавирус. И сега Полша може да бъде лишена от средства от фондове за регионално развитие в размер на 121 милиарда евро през следващите шест години.

Разбира се, може да се спори за правилността или погрешността на полската позиция. Управляващата партия „Право и справедливост“ е националистическа, дясна и далеч не демонстрира своите добродетели в стила на Давос. Отношението й към аборта е отвратително.

В същото време Полша има много традиционно католическо общество и тази страна дълго време е безмилостно потискана от чужди сили. Всъщност тази държава е вероятно постепенно да премине към по-либерални позиции с нарастването на националното богатство, какъвто беше случаят в Ирландия, която до 1980 г. забраняваше контрацепцията въпреки абортите. Ако ЕС го иска, той може да се опита да вкара с тояга Полша в строя. Но проблемът е, че има три големи опасности.

Първо, ще има още една криза в допълнение към многото, които вече съществуват. ЕС се бори да се възстанови от пандемията. Германия все още няма правителство и каквито и коалиции да формират там, ще бъдат много нестабилни. И резултатът от президентските избори през следващата година във Франция е напълно неясен.

Единната валута е в състояние на хаос, а политическата координация на практика липсва. ЕС залага много на финансирането на Италия, надявайки се, че най-слабата голяма икономика в Европа най-накрая ще се възстанови. ЕС има слаба защита срещу надигащата се Русия. Дали битката с шестата икономика на блока наистина му носи полза? Малко вероятно.

Освен това със сигурност ще има отрицателен отговор. В изолираните балони на Брюксел и Страсбург, където атмосферата е още по-изискана и изтънчена от Уестминстър, често се приема, че проевропейските политици просто ще пометат своите националистически съперници, които ще се удавят в море от синьо-златни знамена.

Понякога това се случва, както беше доказано от победата на президента Макрон във Франция. Но по-често тези партии, които се противопоставят на Брюксел, постигат успех на избирателните секции. Да, президентските избори в Полша миналата година бяха трудни, а разликата между победителите и победените беше минимална. Проевропейските партии може да преобладават там. Но не трябва да правите голям залог върху това.

И накрая, най-сериозният въпрос. ЕС силно надценява въздействието на финансовите заплахи.

Никой не обръща внимание на Полша и междувременно тя тихо създава една от най-успешните икономики в света. В това няма особена тайна. Тя използва изпитаната във времето формула за ниски данъци. Корпоративният данък там е 19%, а най-високата индивидуална данъчна ставка не надвишава 32%. Полша има свободен пазар с малко държавно регулиране и младо и трудолюбиво население.

Какъв е резултатът? Средният темп на растеж вече надхвърли 4% за 10 години. Съотношението дълг към БВП е 45% и постепенно намалява. Бюджетният дефицит за следващата година е планиран в рамките на едва 6,5 милиарда евро.

Нелепо е да гледате как политици от Италия (съотношение дълг към БВП от 155%) и Франция (съотношение дълг към БВП от 115%) заплашват с финансово наказание една от най-успешните и стабилни икономики в света. Те просто не разбират, че свиващите се и задлъжнели икономики нямат нито правото, нито способността да диктуват на икономиките с нисък дълг.

Със собствена валута, собствена централна банка и незначителни заеми, Полша не може да се страхува, че Брюксел ще нареди на ЕЦБ да свърши цялата мръсна работа вместо него, какъвто беше случаят с Гърция и Италия. Той просто няма лост за натиск.

Да, финансовите санкции нараняват. Но дори загубата на 40 милиарда евро от Европейския съюз е малко вероятно да повлияе значително на държава, чийто БВП надхвърля 600 милиарда евро.

Брюксел очевидно губи в тази ситуация, както беше с Брекзит. Той изхожда от предпоставката, че Полша ще бъде ужасно уплашена и ще направи всички необходими компромиси.

В същото време Полша няма да напусне ЕС нито в близко бъдеще, нито в дългосрочен план. Може би изобщо не възнамерява да го напусне. До голяма степен икономическият му растеж се осигурява от производството на продукти за пазара на ЕС.

Гигантите на германската индустрия с нетърпение изграждат своите предприятия по границите с Полша, като използват млада, квалифицирана и сравнително евтина работна сила.

Твърд Полекзит ще създаде колосални трудности. И разбира се, ЕС все още е много популярен сред полските избиратели.

Въпреки това ЕС започва борба, в която ще загуби. И в дългосрочен план той може да загуби Полша.
***
Париж. Франция ще забрани пластмасовите опаковки за почти всички плодове и зеленчуци, за да ограничи „скандалните“ нива на отпадъци от опаковки, чието използване влошава както климата, така и околната среда, пише The Independent.

Правителството заяви, че очаква да предотврати използването на повече от един милиард пластмасови опаковки годишно, когато новият закон влезе в сила на 1 януари.

Публикуван е списък с около 30 плодове и зеленчуци, които подлежат на промени, в това число праз, тиквички, патладжани, чушки, краставици, картофи и моркови, големи домати, лук и ряпа, зеле, карфиол, тиква, пащърнак, репички и кореноплодни зеленчуци, се казва в изявление на министерството.

Други елементи ще бъдат добавени към списъка през следващите години, като по-деликатни плодове, като малини и боровинки, ще бъдат забранени за продажба в пластмаса до 2026 г.

„Ние използваме невероятно количество пластмаса за еднократна употреба в ежедневието си. Законът за кръговата икономика има за цел да намали употребата на пластмаса за еднократна употреба и да засили нейното заместване с други материали или опаковки за многократна употреба и рециклиране“, заявиха от министерството на околната среда на Франция.

Изчислено е, че общо 37% от всички плодове и зеленчуци, продавани във Франция, в момента се продават с пластмасова опаковка.

Но президентът на френската федерация на продавачите на плодове Франсоа Рох заяви, че преминаването от пластмаса към алтернативи като картон ще бъде трудно да се постигне през следващите месеци.

„Освен това продажбата на насипни продукти е сложна, тъй като много клиенти докосват плодовете и хората не искат плодовете им да бъдат докосвани от други клиенти“, каза тя.

Забраната за опаковане е част от многогодишна правителствена програма за постепенно премахване на пластмасата. От 2021 г. Франция забрани пластмасовите сламки, чаши и прибори за хранене, както и кутии за износ от стиропор.

Плодовете, които се продават вече нарязани, както и ограничен брой деликатни плодове и зеленчуци, все още могат да се продават с пластмасови опаковки засега, но това ще бъде премахнато до края на юни 2026 г.

Пластмасовите опаковки ще бъдат забранени до края на юни 2023 г. за чери домати, зелен фасул и праскови и до края на 2024 г. за ендивия, аспержи, гъби, череши и някои салати и билки.

От края на юни 2026 г. малините, ягодите и други деликатни плодове трябва да се продават без пластмаса.

Също така от 2022 г. обществените пространства във Франция трябва да осигурят фонтани с чиста вода, за да се намали употребата на пластмасови бутилки, докато пресата и публичните публикации трябва да се доставят без пластмасова опаковка, а ресторантите за бързо хранене вече няма да могат да предлагат безплатни пластмасови играчки.

От януари 2023 г. Франция също ще забрани изхвърлянето на посуда в заведения за бързо хранене за ястия, консумирани на място.
***
Лондон. Една от най-големите хотелиерски групи в Испания - Palladium Hotel Group, е завела дело срещу Deutsche Bank във Висшия съд на Лондон с искане за обезщетение в размер на 500 милиона евро във връзка с предполагаемата продажба на банката на рискови валутни деривати, довела до големи загуби, съобщава британският вестник The Financial Times.

Palladium, който оперира 50 хотела в Европа и Америка, заяви, че сложните деривати, закупени от Deutsche Bank, се рекламират като хедж срещу валутните колебания и движенията на лихвените проценти. Според испанската компания обаче транзакциите с тези деривати са довели до „толкова големи загуби, че е трябвало да вземе значителни заеми“, за да ги покрие. До 2019 г. Palladium е приключила 259 транзакции с деривати. В своя пик - през 2017 г. - те включвали указаната в договорите непогасена съма в размер на 5,6 млрд. евро, което според съдебното дело е надхвърлило баланса на хотелиерската група.

От Deutsche Bank поясниха пред The Financial Times, че компанията „ще се защитава решително“ на фона на твърденията на Palladium, които според компанията са „неоснователни“. Най-голямата финансова институция в Германия също счита претенцията на испанската компания за единичен случай. „Няма причина да се смята, че ще бъдат предявени други подобни индивидуални изисквания“, се казва в изявление на банката.

Palladium Hotel Group е описана като „сложен инвеститор с богат опит с деривати“, който търгува и „урежда тези продукти с Deutsche Bank в продължение на няколко години“. „Транзакциите бяха извършени с пълното знание и разрешение на компанията, а Palladium Hotel Group беше добре запозната както с потенциалните ползи, така и със свързаните с тях рискове“, допълват от банката.

В същото време Deutsche Bank провежда собствено вътрешно разследване по въпроса. Според банката само „ограничен брой клиенти“ са пряко засегнати, но експертите обмислят възможността други да се сблъскат с подобни проблеми. Според британското издание това може да засегне 50 до 100 компании.

От Palladium Hotel Group са отказали коментар на редакцията.
***
Лондон. Грета Тунберг заяви, че няма нищо против да се срещне с Джо Байдън на конференцията на ООН за изменението на климата, която ще се проведе от 31 октомври до 12 ноември в Глазгоу, но не очаква много от американския президент или от решителната среща на върха, пише The Guardian. Изданието разказва, че в интервю за Covering Climate Now младата екоактивистка е изразила съмнения, че лидерът на САЩ или която и да е друга държава би искал да говори с нея на конференцията. В същото време тя заяви, че е готова да се възползва от тази възможност, ако й бъде предложена.

Британският вестник припомня, че преди седмица Грета Тунберг обвини американския президент и ръководителите на други щати, че изнасят красиви речи, които обаче не водят доникъде. В интервю за CCNow тя се оплака, че световните лидери „не приемат сериозно младите активисти по климата“. „Те просто казват „Ние те слушаме“ и ни аплодират, а след това продължават да действат както преди“, каза защитникът на планетата.

Тунберг казва, че не е впечатлена от думите на Байдън или от опитите му да приеме най-амбициозния закон за защита на климата в историята на САЩ. Тя смята, че тези мерки, които сега се разглеждат във Вашингтон, са „силно разводнени от лобисти“, така че няма нужда да се преструвате, че „това ще бъде решение на климатичната криза“.

Що се отнася до среща с китайския президент Си Дзинпин, шведската активистка я намира за още по-нереалистична. Обвинявайки китайския лидер в диктатура, Тунберг въпреки това не се отказа от идеята да говори с него, като същевременно подчерта, че „демокрацията е единственото решение на климатичната криза, защото единственото нещо, което може да ни спаси от тази ситуация ... е огромен обществен натиск“.

По време на интервюто Грета Тунберг потвърди, че въпреки възможните „празни приказки“, тя ще участва в срещата на високо равнище по климата, защото срещата на хиляди представители на правителствата, активисти, учени и журналисти е добра възможност „да покажем, че сме в извънредна ситуация и ... ще се опитаме да мобилизираме хората за борбата с нея“. Защитникът на климата вярва, че в такава ситуация „всеки трябва да поеме морална отговорност“ и да използва всяка възможност на всяка платформа, за да „се опита да повлияе и да прокара в правилната посока, да доведе до промяна“. „Мисля, че това е наша отговорност като хора“, подчерта Тунберг.

Шведската екоактивистка подкрепи множество съдебни дела, в които хората искат обезщетение от горивните компании за десетилетия лъжи за изменението на климата, което е навредило на планетата и е причинило човешки страдания. Тунберг също обвини медиите, че в по-голямата си част не могат да покажат колко сериозна е климатичната извънредна ситуация, пише The Guardian. В същото време фактът, че световните лидери не се вслушват в призивите на милиони млади активисти, не ги кара да мислят за промяна на стратегиите и тактиките - поне засега. „В момента просто повтаряме едно и също съобщение като счупен касетофон“, казва климатичният активист, отбелязвайки, че милиони хора по света вече са предприели действия.