Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция „Фокус“)

13 октомври 2021 | 21:32

Снимка: АФП

Лондон. Британската рок група The Rolling Stones реши временно да спре да изпълнява песента Brown Sugar заради продължаващите обвинения за препратки към робство в текста й, съобщава американското издание The Los Angeles Times.

Един от основателите на групата, вокалистът Мик Джагър, заяви пред вестника, че групата „ще си направи кратка почивка“ от песента, която се изпълнява „почти всеки ден от 1970 г. насам“.

„Опитвам се да разбера какъв е проблемът [с песента]. Не разбират ли, че песента е за ужасите на робството?“, цитира вестникът друг член на групата - Кийт Ричардс. В същото време той изрази надеждата, че групата ще може да „възкреси“ песента в бъдеще.

Brown Sugar е песен, записана през 1969 г. и включена в албума Sticky Fingers. Написана е от вокалиста и съосновател Мик Джагър за певицата и актриса Марша Хънт и е известна с необичайната си комбинация от китара и саксофон. Поради проблемите на групата с бившия й лейбъл, песента излиза почти година по-късно.

Песента е многократно критикувана в обществото заради препратките към робството и употребата на наркотици (самото заглавие на песента е жаргон за хероин). През 1970 г. групата записва алтернативна версия, заменяйки двусмислените части с по-неутрални. Brown Sugar е последно изпълнено през 2019 г. в Маями.
***
Вашингтон. Докато Джо Байдън наближава първата годишнина от избирането му за президент, съмненията замъгляват хоризонта му по всички въпроси, пише The Hill.

В тази връзка са застрашени два законопроекта, разглеждани от Конгреса на САЩ, които са в основата на законодателната програма, която той популяризира.

Американската икономика като цяло е на пътя към възстановяване, но пореден мрачен доклад за заетостта в САЩ в петък разтърси този оптимизъм. Освен това на заден план започва да се забелязва проблемът с инфлацията.

Докато броят на новите случаи на COVID-19 в момента намалява след неотдавнашния скок на честотата на делта варианта, предстоящите зимни месеци все още са изпълнени с опасност.

Поне миналата седмица беше постигнат напредък в повишаването на тавана на държавния дълг и в предотвратяването на финансовите сътресения, които биха настъпили, ако САЩ се добилжат до фалит в средата на откомври.

Временното споразумение, постигнато между лидера на мнозинството в Сената, демократа Чък Шумър и лидера на републиканското малцинство Мич Макконъл, означава, че борбата ще се възобнови в началото на декември.

И всички тези проблеми се трупат в същия период, когато популярността на Байдън вече драстично е спаднала.

Неотдавнашно проучване на Университета Куинипак показа, че популярността на Байдън е спаднала до най-ниската точка през цялото му президентство: 53% от регистрираните избиратели не одобряват работата му и само 40% одобряват дейността му като държавен глава, се казва в статията.

Демократите виждат бурна ситуация около Байдън и с нетърпение очакват междинните избори през следващата година. Партията, която притежава Белия дом, почти винаги губи позиции на следващите междинни избори, отбелязва вестникът.

Сега демократите се опитват да защитят тясното си мнозинство в Камарата на представителите и разделението от 50 на 50 в Сената, където те имат мнозинство само благодарение на решаващия глас на вицепрезидента Камала Харис.
***
Вашингтон. Посолството на САЩ в Колумбия разследва няколко случая на т. нар. Хавански синдром сред служителите си, съобщава американското издание The Wall Street Journal, като се позовава на информация от официални лица. По-рано колумбийското външно министерство обяви, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети страната през октомври, припомнят от редакцията.

Според източниците на изданието през септември служителите на дипломатическото представителство са уведомили за „необясним здравен инцидент“, който се е случил. На 1 октомври служителите на посолството са получили писмо с информация за още няколко „необичайни инциденти, засягащи здравето“, както властите на САЩ наричат набора от признаци, известни като Хавански синдром.

Според вестника е известно със сигурност за два случая на Хавански синдром сред американските граждани, но още няколко души вероятно също са се сблъскали с проявите на болестта. „Най-малко едно семейство, включително с непълнолетен, е засегнато от [синдрома]“, разкрива един от събеседниците на изданието, който допълни, че семейството е напуснало Колумбия за лечение.

Държавният департамент на САЩ е уведомило с електронни писма служителите на посолството, че ще да приеме тези инциденти „сериозно, обективно и деликатно“.

Т.нар. Хавански синдром е поредица от неврологични симптоми, включително замаяност, гадене, главоболие и проблеми със слуха, които бяха наблюдавани през ноември 2016 г. при някои служители на канадското и американското посолство в кубинската столица и техните семейства. Американските власти обвиниха случващото се за целенасочена атака на своите дипломати чрез използване на акустични оръжия. Още през октомври 2017 г. кубински експерти заявиха, че САЩ биха могли да сбъркат чуруликането на щурци или цикади за „акустични атаки“.

Към днешна дата са регистрирани около 200 възможни случая на Хаванския синдром, основно сред американски дипломати и разузнавачи. Поради информация за евентуален инцидент полетът на вицепрезидента на САЩ Камала Харис за Виетнам бе забавен, подобно неразположение беше съобщено в кръга на директора на ЦРУ Уилям Бърнс по време на пътуването му до Индия.