Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Петър Колев, ПП Граждански демократичен съюз: Дошъл е моментът българите в РСМ да получат своето заслужено място в македонската конституция и македонското общество

13 октомври 2021 | 20:12

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Дошъл е моментът българите в РСМ да получат своето заслужено място в македонската конституция и македонското общество. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония. Това е една от организациите, подписала призива към България да не се отказва от твърдата си позиция към Северна Македония и да позволи тя да започне преговори за влизане в ЕС само след решаването на проблемите. Петър Колев подчерта, че те няма за пореден път да бъдат дипломатическа жертва, за да изпълни РСМ своите стратегически цели.

„Българското правителство, общество и политически елит имат консенсус по този въпрос. Изискванията, поставени пред РСМ, се подкрепят от голяма част от българските граждани. Преценихме, че сега е моментът, в който и ние да заявим искането ни за равноправие и промяна на македонската конституция, в която българският народ да влезе като държавотворен народ в РСМ. Наближават избори в България, текат избори и в РСМ. Очакваме политическите лидери в двете страни да заявят своите позиции. За наше удовлетворение мога да споделя, че политическият консенсус в България за нас е лъч надежда, че наближава денят, в който тези проблеми от над 30 години ще бъдат решени. Може би е дошъл периодът, в който България ще ги отстоява и ние с общи усилия ще успеем да решим в тези въпроси“, подчерта Петър Колев.

Организации на македонските българи призоват РСМ да започне преговори за влизане в ЕС само след решаването на тези проблеми, тъй като страната не е партньор, който спазва уговорките си.

„Тревожи ни това, че нашата държава РСМ се доказа като субект, който не спазва международни договори. Българското общество най-добре осъзнава този момент, защото имаше подписана декларация през 1999 година, която не се спазваше. Стигнахме до Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който също не се спазва. Затова нашият призив до българското общество и лидери е да не вярват на декларации. Ние искаме простички неща, РСМ да започне преговори с ЕС, искаме да бъде член на ЕС, но това не трябва да става за сметка на нас и нашите основни човешки права, които са и основен европейски принцип. Българското общество трябва ясно да разбере, че РСМ не е такъв тип партньор, който спазва уговорките си“, каза още Петър Колев.

Организации на македонските българи предлагат помощ и подкрепа на българските власти за решаване на съществуващите проблеми.

Цоня СЪБЧЕВА