Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Le Figaro (Франция): ЕС отпуска 1 милиард евро на Афганистан за предотвратяване на „хуманитарна катастрофа“

13 октомври 2021 | 08:06

Снимка: АФП

Рим/Брюксел. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще предостави на Афганистан и съседните му държави 1 милиард евро за предотвратяване на „хуманитарна катастрофа“, съобщава френският вестник Le Figaro, като уточнява, че решението е взето на срещата на върха на Г-20 в Рим, посветена на ситуацията в размирната страна. Отбелязва се, че парите ще отидат по сметките на международни организации, които работят в страната и са предназначени за пряка подкрепа на местното население.

„Трябва да направим всичко по силите си, за да предотвратим голям хуманитарен и социално-икономически колапс в Афганистан“, подчерта председателят на Европейската комисия в официално изявление. „Ето защо пакетът за подкрепа е предназначен за хората от Афганистан и съседните му държави, които първи предоставиха помощ“. За хуманитарни цели ЕК вече се ангажира да отпусне 300 милиона евро и също така ще предостави допълнителна помощ за кампанията за ваксинация срещу COVID-19, за обезбечаване на жилища за бедните, за защита на цивилните и за зачитане на правата на човека.

В статията се отбелязва, че решението е взето съвместно от държавите-членки на ЕС по време на преговорите на министрите по въпросите на развитието. По този начин Европа избра „балансиран подход за предоставяне на пряка подкрепа на афганистанския народ, за да се избегне хуманитарна катастрофа, без да се легитимира временното талибанско правителство“. Финансовата помощ от ЕС е предназначена за пряка подкрепа на местното население и ще бъде насочена към международни организации, работещи в страната.

В същото време, както припомниха от ЕК, помощта за глобалното развитие на Афганистан остава „замразена“. Брюксел е установил пет критерия, които трябва да бъдат изпълнени за възобновяване на „непрекъснатото сътрудничество за развитие“ на държавата: талибаните трябва да зачитат основните права на човека, по-специално правата на жените, а правителството трябва да има приобщаващ характер и да отвори достъп до хуманитарна помощ.

Превод и редакция: Тереза Герова