ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Антоний Гълъбов: Румен Радев трябва да се сблъска с демократична съпротива срещу онзи модел на държава, който се опитва да наложи

01 октомври 2021 | 20:25

Снимка:

София. Румен Радев трябва да бъде спрян с демократични средства. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов, преподавател в Нов български университет.

„Той трябва да бъде спрян не като бъде механично отстранен. Този човек трябва да се сблъска с демократична съпротива срещу онзи модел на държава, който той се опитва да наложи на България. Надявам се искрено, че кандидатурата на проф. Герджиков е много силен сигнал към хората, които възприемат ситуацията точно по този начин“, подчерта политологът.

Доц. Антоний Гълъбов посочи, че най-вероятно срещу проф. Герджиков ще бъдат ориентирани атаки.

„Блатото ще се опита да потопи кандидатурата на проф. Герджиков. Важно е българските граждани да разберат, че това не е човек, който ламти за власт, това не е човек, който лансира пари. Това е човек, който на базата на цялата си фамилна и лична история разбира, че е необходимо да се изправиш срещу онова, което се случва в българското общество. Всеки български интелектуалец в известен смисъл се измерва по това дали е в състояние да разбере какво се случва със собствения му народ и дали е в състояние да поеме отговорността да се изправи. Хората на духа в България рядко разбират как живеят обикновените хора, рядко са готови да заемат позицията на елита, да се изправят срещу риска, да се изправят срещу заплахата и да заявят своето присъствие. Това е изключително важно“, каза още той.

Доц. Антоний Гълъбов коментира, че кандидатурата на проф. Герджиков е необходима в този момент на дълбока дезориентация и нарастващ страх в българското общество.

Цоня СЪБЧЕВА

Свързани новини