ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Анастас Герджиков влиза в президентската надпревара (ОБЗОР)

01 октомври 2021 | 20:24

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков влиза в надпреварата за президентските избори. Това потвърди самият той пред медиите преди откриването на новата академична година във висшето учебно заведение.
„Приех Инициативен комитет да издигне моята кандидатура за президент на Република България. Смятам, че мога да бъда полезен именно с това, че имам качествата да олицетворявам единството на нацията. Работил съм на няколко места в организации, които са сложни. Ректор съм на най-големия и сложен български университет. Аз съм председател на Съвета на ректорите и опитът ми от там да балансирам между хора с различни интереси така, че да почувстват удовлетворение от справедлив резултат, е голям", каза проф. Герджиков.

Той коментира, че ПП ГЕРБ е готова да го подкрепи и увери, че ще приеме подкрепа от всички партии. Целта му е да обедини всички български партии и всички граждани.

В тази връзка по време на откриването на академичната учебна година министърът на образованието и науката проф. Николай Денков пожела на академична общност да покаже как може да се обсъждат спорни гледни точки и да се търси истината в сблъсък на различни мнения, за да не се предизвикват нови разломни линии.

От своя страна президентът и кандидат за следващ мандат Румен Радев коментира, че преди 5 г. Бойко Борисов се е скрил под полата на Цецка Цачева, а сега се крие под тогата на ректора.

Лидерът на ГЕРБ отговори на нападките на настоящия държавен глава, като посочи, че се занимава с важни дела и няма време за "духовното състояние на изпаднал в криза човек".
„Радев не е такъв смелчага, че да говори за мен, че се крия. Не е такъв страшавел. Той и Бойко Рашков са много страшни, плашим се. Да внимава Деси какво му казва“, посочи той, като посочи, че е необходимо смирение, а Анастас Герджиков е „ректорът на ректорите“.

Според експремиера, ако се кандидатира за президентския пост, това би разделило българите, а не това е целта.
„Президентската длъжност не е партийна, а да обединява нацията“, подчерта Бойко Борисов и прогнозира загуба на Радев на президентските избори, защото хората ще предпочетат „умен, ерудиран и образован“ човек като Герджиков.

Според него играта на Радев е двама генерали да се бият, разделят народа, а през това време България да фалира.