ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Зад фразите за възраждане и единение стоят корпоративни интереси, време е хора като проф. Анастас Герджиков да се изправят

01 октомври 2021 | 19:12

Снимка:

София. През последната година и половина много български интелектуалци решиха да подменят реалността, но е време е за отрезвяване. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов, преподавател в Нов български университет. Той коментира, че първите реакции след обявяването на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент са били много нервни и агресивни, което означава, че хората около Румен Радев си дават сметка, че тя е авторитетно сериозна и важна.

„Това, което видях вчера, когато г-н Герджиков потвърди готовността си да се яви на избори, беше нещо много важно, което е по-дълбоко. То е свързано с ролята на българската интелигенция и българските интелектуалци. Проф. Герджиков каза, че българското общество е разкъсано и духовно, и социално. Тази кандидатура е важна, защото показва, че в България има интелектуалци, които разбират в колко тежко положение се намира българското общество и са готови да се изправят в търсене на решения. Без всякакво съмнение проф. Герджиков е изключително сериозен учен с международно призната кариера. Важен е рефлексът на интелектуалеца, разбирането му за това, че е необходим. Последната година и половина слязохме изключително ниско, на примитивно агресивно ниво, което си позволих да определя като бесовщина. Тези хора, които излизаха на улицата, използваха символи и ритуали, които говорят за много дълбок разпад на българската духовност. Когато интелектуалци като проф. Герджиков се изправят в защита на здравия разум, това трябва да бъде уважено и подкрепено“, подчерта политологът.

Доц. Антоний Гълъбов допълни, че към момента ГЕРБ–СДС не са заявили официално подкрепа за тази кандидатура.

„Държа на този момент, в който изявен български интелектуалец заявява готовността си да се яви на избори, да получи подкрепа не само от различни политически партии, но и от българските граждани, и не заявява зависимостта си от една или друга политическа партия. ГЕРБ-СДС ще подкрепят проф. Герджиков, но това не го прави зависим по какъвто и да е начин от тази коалиция“, каза още той.

Според доц. Антоний Гълъбов кандидатурата на проф. Герджиков е объркала дребните сметки на партиите.

„В българското общество се натрупа много тиня, а една подобна личност би могла да предизвика разместване. Точно затова много от политическите партии в момента се опитват да калкулират собствените си ползи и загуби, а това допълнително задълбочава усещането за блато“, обясни доц. Антоний Гълъбов.

Наблюденията му през последните години показват, че българското общество е дълбоко обезпокоено, хората са уплашени от това, което се случва и са несигурни за бъдещето си.

„Виждат, че зад декларациите и големите думи стоят много оголени интереси. Повече от три милиарда лева по някакъв начин са запорирани, спрени или ограничени от държавата. Техните собственици са много ядосани и притеснени за парите си. Зад фразите за възраждане и единение стоят много оголени корпоративни интереси. Време е българското общество да поеме дъх и хора като проф. Анастас Герджиков да се изправят“, допълни доц. Антоний Гълъбов.

Цоня СЪБЧЕВА