ВарнаВИЖ ВСИЧКИ

Ученици от Чехия и техни преподаватели гостуват в Средно училище „Гео Милев“ – Варна

30 септември 2021 | 13:09

Снимка: СУ "Гео Милев" Варна

Варна. Ученици от Чехия и техни преподаватели от Средно училище за изкуство и дизайн и Висше професионално училище за реставрация, в Бърно, гостуват в Средно училище „Гео Милев“ – Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна . Визитата е по инициатива на чешкото училище и е част от програмата им по проект „Към света“, финансиран от община Бърно. Чешките партньори са избрали училището заради обучението по специалността „Дизайнер“, в паралелките „Рекламна графика“.

Гостите заедно с ученици от варненското училище ще участват в пленер в Морската градина. Те ще рисуват на няколко специално подбрани места, откъдето се открива гледка към морето и кътчета в градината. За чешките ученици градината е интересна и заради факта, че е проектирана от техния сънародник Антон Новак.
В края на пленера творбите ще бъдат разгледани и обсъдени от преподаватели и ученици, и подредени във фоайето на училището. За участниците са осигурени скицници, цветни моливи, пастели, въглен и други материали за рисуване.

Денят започна с посещение в училището, където гостите бяха посрещнати с музикални изпълнения. Те разгледаха училищната сграда и кабинети, запознаха се със своите връстници и представиха училището и града си. За своето гостуване учениците заснемат видеофилм, който ще запечата най-важните моменти от тяхната визита и ще бъде показан в училището в Бърно.

Програмата във Варна на чешките ученици и техните учители включва още посещение във ВСУ „Черноризец Храбър“ и съвместни дейности със Social Tea House /Социалната чайна/.

Учениците идват от София, където от 26 септември техен домакин е Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“.

Визитата по проекта се подготвя повече от година и няколко пъти беше отлагана заради мерките свързани с COVID-19.