Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Wall Street Journal: ЦРУ изтегли свой представител от Сърбия поради симптоми на Хавански синдром

28 септември 2021 | 20:51

Снимка: WSJ

Вашингтон/Белград. Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) оттегли свой представител в Сърбия поради неврологични симптоми, които се считат за проява на т.нар. Хавански синдром, съобщава американското издание The Wall Street Journal.

Инцидентът е един от последните случаи, когато американски служители в чужбина се оплакват от здравословни проблеми. „През последните <...> 90 дни имаше няколко други записани случая (на подобни симптоми)“, заяви пред изданието Джеймс Джордано, професор по неврология в университета в Джорджтаун.

Той добави, че докладите за тези случаи се считат за надеждни, тъй като съдържат „проверени здравни показатели“ и са регистрирани както в САЩ, така и в чужбина.

През август 2021 г. друг „аномален здравен инцидент“ може да е засегнал двама служители на правителството на САЩ в Ханой, според посолството на САЩ във Виетнам. Този епизод предизвика забавяне при заминаването на вицепрезидента на САЩ Камала Харис от Сингапур във Виетнам.

Хаванският синдром е поредица от неврологични симптоми, включително замаяност, гадене, главоболие и проблеми със слуха, които бяха наблюдавани през ноември 2016 г. при някои служители на посолствата на Канада и САЩ в Хавана и сред представители на техните семейства. Американските власти ги описаха като целенасочена атака срещу техни дипломати чрез използване на „звукови оръжия“.

Превод и редакция: Тереза Герова