Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Пентагонът смята, че Мили и Герасимов са обсъждали използването на руски бази от американската армия

28 септември 2021 | 20:06

Снимка: Politico

Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин допусна, че темата за възможното използване от американската страна на руски военни бази в Централна Азия за борба с тероризма може да е била повдигната по време на разговор между председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили и началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валери Герасимов в рамките на срещата на 22 септември, предава TACC.

„Това е въпрос, който според мен възникна по време на разговор между президента [на САЩ Джо Байдън] и президента [на Русия Владимир] Путин, по време на който президентът Путин предложи <...> да окаже помощ“, каза ръководителят на Пентагона на изслушване в сенатската комисия по въоръжените сили. „Но контактували ли сте с Русия, за да попитате конкретно за използването на базите“, поиска разяснения сенатор Дебра Фишър (републиканец, от щата Небраска). „Генерал Мили наскоро проведе разговор с руския си колега. <...> Мога да ви уверя, че не искаме разрешение от Русия да правим каквото и да било; предполагам, че генерал Мили може да говори сам за себе си, но вярвам, че той е помолил за разяснение какво е предложението“, отговори Остин, без по този начин да отрече, че е повдигнат въпросът за възможността да се използват руски бази.

Думите на Остин предизвикаха реакция от страна на Фишър. „Мисля, че това, което виждаме днес в медиите относно искането за използване на руски бази, е друг пример за това, което виждаме с администрацията на Байдън. Администрацията ни постави в положение, при което, за да имаме възможността да защитим САЩ от терористи, трябва да молим руснаците да използваме техните съоръжения. Искам още веднъж да подчертая, че ние не искаме от Русия нищо“, отговори ръководителят на американското министерство на отбраната. „Но вие обсъждате и се опитвате да получите [възможността да използвате] тези военни бази, за да можете да използвате техните съоръжения“, възрази сенаторът.
Информацията бе разпространена по-рано от американското издание The Wall Street Journal. Според вестника миналата сряда председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили по искане на Съвета за национална сигурност е повдигнал този въпрос на среща с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валери Герасимов. По време на разговора в Хелзинки Герасимов е отговорил уклончиво, заявиха американски представители. Първоначално във Вашингтон, а след това и в Кремъл отказаха да коментират срещата.

Превод и редакция: Тереза Герова