Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Песков отказа да коментира медийните доклади за молбата на САЩ да използват руски бази в Централна Азия

28 септември 2021 | 15:09

Снимка: ТАСС

Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не коментира медийните доклади, според които САЩ са повдигнали въпроса за възможността американските военни да използват руски бази в Киргизстан и Таджикистан за борба с тероризма, включително в Афганистан, предава TACC.

„По никакъв начин няма да коментирам тази тема“, заяви Песков пред репортери. Той отбеляза, че публикацията съдържа препратка към разговорите между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън в Женева. „Всичко, което може да се каже за тези преговори, беше казано“, добави говорителят на Кремъл.

В отговор на искане за потвърждаване или отхвърляне на информацията, че Путин е обсъждал с Байдън в Женева възможността за използване на военни бази, Песков повтори: „Не коментирам тази тема“. Той остави без отговор и въпроса дали се водят преговори по тази тема.

Информацията бе разпространена по-рано от американското издание The Wall Street Journal. Според вестника миналата сряда председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили по искане на Съвета за национална сигурност е повдигнал този въпрос на среща с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валери Герасимов. По време на разговора в Хелзинки Герасимов е отговорил уклончиво, заявиха американски представители. От Вашингтон, както и от Кремъл отказаха да коментират срещата.

Превод и редакция: Тереза Герова