Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Wall Street Journal: Пентагонът иска да използва руски бази в Централна Азия за борба с тероризма

28 септември 2021 | 14:52

Снимка: WSJ

Вашингтон. Високопоставен служител на Пентагона е обсъдил с негов руски колега предложението на президента Владимир Путин военните бази на Москва в Централна Азия да бъдат използвани за борба с потенциалната терористична заплаха от Афганистан, съобщава американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на правителствени източници.

Mиналата сряда председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили по искане на Съвета за национална сигурност е повдигнал този въпрос на среща с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валери Герасимов. По време на разговора в Хелзинки Герасимов е отговорил уклончиво, заявиха американски представители. От Вашингтон, както и от Кремъл отказаха да коментират срещата.

Някои членове на Конгреса подозират, че Москва може да преследва скрити цели. „Русия е по-загрижена за събирането на разузнавателна информация за САЩ и техните съюзници, отколкото за споделянето на информация за терористични заплахи“, написаха в писмо няколко високопоставени конгресмени от Републиканската партия до министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и държавния секретар Антъни Блинкен.

Авторите на писмото поискаха от администрацията на президента Джо Байдън да представи своя план за борба с тероризма, включително за преговори със съседните на Афганистан държави за разполагане на военни и оръжия. Очаква се Конгресът да разпита във вторник министъра на отбраната Лойд Остин и генерал Мили относно плановете на Пентагона, както и за неотдавнашна среща с руския военен представител и телефонни разговори с китайски колеги през последните седмици от мандата на Тръмп.

В статията се отбелязва, че след изтеглянето на войските от Афганистан администрацията на Байдън търси начини да засили способността си да наблюдава и да реагира на потенциална терористична заплаха, произтичаща от размирната страна. Въпреки че Русия и САЩ споделят притеснения относно терористичната заплаха, възможността за съвместна работа между двете държави по въпросите на борбата с тероризма е осеяна трудности, главно политически. Преди няколко години Конгресът забрани на Пентагона тясно сътрудничество с Москва, докато руските войски остават в Украйна или докато министърът на отбраната издаде специална разпоредба в това отношение.

Изданието припомня, че преговорите между американските и руските военни ведомства са започнали след срещата на върха между лидерите на двете страни, която се проведе на 16 юни в Женева. Тогава Путин заяви, че подобно на Китай, той се противопоставя на опитите на Америка да преговаря с държавите от Централна Азия за разполагането на военни там.

Вместо това той предложи на САЩ да използват руски бази в Таджикистан и Киргизстан, но според американските представители не е ясно дали той е сериозен по този въпрос. Администрацията на Байдън многократно е подчертавала, че е готова да сътрудничи с Русия в области, където техните интереси съвпадат, като в същото време не я подкрепя по други въпроси. Към настоящия момент държавни служители не са правили официални изявления за евентуалното разполагане на американски военни части в руските бази, пише The Wall Street Journal.

Превод и редакция: Тереза Герова