Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Wall Street Journal: САЩ са изхарчили повече за държавно строителство в Афганистан, отколкото за плана Маршал

28 септември 2021 | 08:13

Снимка: WSJ

Ню Йорк. В продължение на две десетилетия в Афганистан САЩ са похарчили 145 милиарда долара, за да превърнат една от най-бедните страни в света в самодостатъчна икономика, пише The Wall Street Journal. Това беше най-дръзкият опит за държавно строителство от западните страни през този век.

Този проект обаче до голяма степен се провали. Афганистанската икономика наистина се е разраснала и милиони афганистанци са получили достъп до образование, здравеопазване и работа. Но икономиката, за изграждането на която помогнаха САЩ, до голяма степен разчита на чуждестранна помощ, голяма част от която се изпари за една нощ.

Според международни експерти икономиката на Афганистан и благосъстоянието на неговия народ са на ръба на колапса след изтеглянето на САЩ миналия месец и завземането на властта от талибаните.

Представител на Министерството на отбраната на САЩ миналия месец откровено каза на специалния генерален инспектор на САЩ за възстановяване на Афганистан (Sigar): „Ако погледнете колко сме похарчили и какво сме получили в замяна, това е абсолютно изумително“.

Майкъл Маккинли, посланик на САЩ в Афганистан от 2014 до 2016 г., призна: „Като цяло държавното строителство в Афганистан не се увенча с успех“.

Според данните на Sigar само САЩ са похарчили 145 милиарда долара за 20 години за възстановяване на Афганистан, в допълнение към 837 милиарда щатски долара военни разходи за тази страна. Така САЩ са изхарчили повече за Афганистан, отколкото за плана на Маршал за възстановяване на Европа след Втората световна война, което струва на Америка около 137 милиарда долара в днешните пари.

Превод и редакция: Иван Христов