ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Президентът Румен Радев: Специалистите от Минно-геоложкия университет са в основата на всяка една икономика и индустрия

27 септември 2021 | 10:16

Снимка: Правителствена информационна служба

София. Специалистите от Минно-геоложкия университет са в основата на всяка една икономика и индустрия. Това каза президентът Румен Радев на официалното откриване на новата учебна година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„За мен е удоволствие да бъда във висше учебно заведение със славни традиции, с активна научна дейност, с високо реноме и международно признание, с амбиции за бъдещето, с важно значение за икономиката, талантливи преподаватели и студенти“, заяви Радев.

„Наскоро имах честта да присъствам в тържественото отбелязване на Деня на миньора. Да изкажа възхищението си от тази трудна и рискована професия. Професия , която възпитава, изгражда характер, ценности и сплотява. Често говорим за богатствата на българската и плодородието на земя, но и често пропускаме, че тази земя крие в недрата си безчетни природни богатства, които трябва да са проучвани, разкривани и разработвани,. От тази дейност зависи напредъкът ни като общество“, посочи той.

„Вие като специалности сте в основата на всяка една икономика и индустрия. От вашите експертиза и знания зависи да имаме ефективност, устойчивост на икономиката и конкурентоспособността. В това се крие отговорната ви мисия към обществото. През годините изградихте висок стандарт на образование, те са гарант за развитието ни занапред. Предизвикателствата пред вас растат. Зелената сделка, климатично неутралната икономика изискват нов начин, нови иновативни решения, рециклирането на отпадъците, трансформацията към кръгова икономика, опазването на въздуха няма как да се случи без вас като специалисти, като отдадени професионалисти. Изказвам дълбока признателност към преподавателския състав“, каза още държавният глава.

„Пожелавам професионални успехи, не забравяйте, че от това как вие ще се развитие като професионалисти зависи икономическото ни бъдеще, бъдещето ни като общество. Бъдете истински професионалисти и отговорни бъдещи лидери на България“, допълни Румен Радев.

„Силно се надявам, че на базата на опита, който натрупахме ще си извлечем поуките и изводите, че когато прилагаме Зелената сделка, климатично неутралната икономика, ще се ръководим от нашата специфика, от нашия климат и природни дадености, от изградената вече енергийна система и българска индустрия. И няма да се изкушаваме да прилагаме сляпо чужд опит. Тук ще разчитаме много на вашата експертиза и отдаденост, така че по-най-добрия начин да използваме в максимална степен ресурсите, с които разполагаме, базата, която сме изградили, така че да ги влеем устойчиво и ефективно в този преход и да защитим българския национален интерес“, коментира Радев.