Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Daily Express: Не обвинявайте Брекзит! Германия е изправена пред по-сериозна газова криза, а Великобритания и Норвегия надхитриха Путин

26 септември 2021 | 17:38

Снимка:

Лондон. Европейският съюз вече се сблъсква с недостиг на природен газ, цените се покачват до рекордни височини, а германските медии незаслужено обвиняват Брекзит. Това обаче се случи, след като руската държавна компания „Газпром“ обяви намаляване на доставките за Европа след кавга за прилагането на законодателството на Европейския съюз към новия тръбопровод „Северен поток – 2“, пише вестник The Daily Express.

Сделката между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин предвижда доставка на газ от Русия до Германия през Балтийско море, заобикаляйки Полша и Украйна.

Генералният директор на неправителствената организация „Енергиен и комунален съюз“ Майк Фостър смята, че въпреки че Великобритания внася руски газ през Нидерландия, тя може да смекчи удара благодарение на диверсификацията на източниците си. „Нашият силен партньор е Норвегия. При такива търговски партньори няма риск“, обясни Фостър.

„Ние получаваме много газ от Норвегия. В противен случай със сигурност бихме били в по-лошо положение, тъй като бихме били по-зависими от Близкия Изток и Русия“, допълни генералният директор на организацията.

Според Фостър „Германия трябва да преразгледа отношенията си с Русия, защото те са по-зависими от нас“.

Норвегия не е член на Европейския съюз и е основният доставчик на суров петрол и природен газ за Обединеното кралство, припомня изданието. През 2020 г. Великобритания внесе около 11,7 милиона тона суров петрол и 1,4 милиона тона природен газ от Норвегия.
Делът на Русия тази година, както и през предходните години, представляваше по-малко от 1% от доставките за Острова.

Междувременно анализът за 2019 г. показа, че цели 41% от вноса на природен газ в ЕС идва от Русия и само 16% от Норвегия.

Според последните оценки зависимостта на Берлин от руския газ е „около 40%“ - а с пускането на „Северен поток 2“ тази цифра само ще расте.

Щетите за Германия може да се окажат по-големи в бъдеще, но Обединеното кралство вече се сблъска с проблеми поради резкия скок на цените на газа. Правителството заяви, че е „подготвено за най–лошото“, след като близо 1,5 милиона потребители бяха засегнати от банкови фалити само за две седмици.

Avro Energy и Green обявиха края на търговията в сряда. Цените на едро на газ са се повишили с 250% от началото на годината, което е застрашило доставките на храна за страната. Два големи завода за производство на тор в Тисайд и Чешър вече са затворени поради повишаване на цените.

Премиерът Борис Джонсън увери британците, че „ситуацията ще се подобри, когато пазарът се оправи и световната икономика се изправи на крака“.

Превод и редакция: Тереза Герова