Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Дмитрий Песков: „Газпром“ напълно изпълнява задълженията си за доставка на природен газ за Европа

26 септември 2021 | 15:53

Снимка: ТАСС

Москва. „Газпром“ напълно изпълнява задълженията си по отношение на доставките на природен газ за Европа и е готов да изнася още повече. Това подчерта прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в ефира на телевизионния канал „Россия-1“, отговаряйки на въпросите на журналиста Владимир Соловьов в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин“.

„Възможно ли е да се вземе повече газ от „Газпром“ и да се изпомпва [към Европа]? Възможно е“, увери Песков.„Газпром“ е готов. Освен това той вече е избрал всички допълнителни заявки. Всеки изпълнява задълженията си изцяло. Никой няма абсолютно никакви оплаквания и не може да има. Готов ли е „Газпром“ да сключва договори допълнително? „Газпром“ се интересува от това“, обясни говорителят на Кремъл.

В същото време Песков нарече „пропаганда със знак минус“ исканията на САЩ „Газпром“ да увеличи изпомпването на газ през Украйна. „Нашите потребители в Европа са нашите основни партньори. И „Газпром“ винаги доказва своята надеждност при всякакви обстоятелства. Следователно подобни искания от САЩ [за увеличаването на изпомпване на газ през Украйна] не са нищо повече от пропаганда. Но тази пропаганда има знак минус“, коментира Песков.

Говорителят на Кремъл припомни и спецификата на третия енергиен пакет от мерки, одобрен от Европейския съюз. Песков отбеляза, че по-специално Великобритания, която по време на приемането му бе член на ЕС, е сред активистите, които настояваха за третия енергиен пакет. „Изводът е, че европейците, които са обсебени от своите антитръстови закони и т.н., понякога прекрачват границите на разума. Те казаха, че който извлича газ, не може да го транспортира, а който го прави, може да го продава. Трябва да са три различни юридически лица. Грубо казано, това примитивен. Но така го направиха“.

Превод и редакция: Тереза Герова