Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Йенс Столтенберг в интервю за FP: Операцията в Афганистан бе труден урок, но не беше напразен

25 септември 2021 | 15:08

Снимка:

Брюксел. Страните от НАТО трябва честно да си зададат някои „трудни въпроси“ относно приключилата операция в Афганистан, но като цяло тя не може да се определи като неуспешна от гледна точка на Алианса. Това подчерта генералният секретар на военната организация на Запада в интервю за американското издание Fogeign Policy.

„Трябва да зададем някои трудни въпроси“, призна норвежецът, отговаряйки на въпрос от журналист от FP относно това дали НАТО трябва - както вече предложиха законодателите в САЩ - да започне разследване, за да разбере защо дългата и скъпа афганистанска кампания приключи с победа за талибаните. „Освен това със сигурност трябва ясно и честно да обсъдим уроците от Афганистан. Но в същото време смятам за важно да заявя директно, че нашите жертви не са били напразни“.

„Влязохме в Афганистан, за да не се превърне тази страна в рай за терористи от цял свят“, продължи Столтенберг. „И за 20 години в нито една държава от НАТО не е извършена и една терористична атака, която да е била организирана или планирана в Афганистан. Нашето военно присъствие там също помогна на международната общност, ООН и Европейския съюз да подкрепят социалния и икономическия прогрес в страната и част от постигнатия напредък сега ще бъде труден за обръщане. Това, което се случва сега в Афганистан, е трагедия за неговия народ, особено за жените. Но това не означава, че усилията ни са били напразни. Постигнахме много в борбата с международния тероризъм и помогнахме за подкрепа на социалния и икономическия прогрес“.

Според генералния секретар на НАТО първият урок, който Алиансът трябва да научи от афганистанската операция, е, че съюзниците трябва да са готови да използват сила, ако е необходимо - но само когато няма друг изход. „Вторият урок е, че отново ни се напомня, че започването на война е много по-лесно от прекратяването й. Нямаше момент, в който да е лесно да се измъкнем от Афганистан. Винаги сме се сблъсквали с трудни дилеми и това беше случаят това лято, когато съюзниците най-накрая решиха да прекратят военното си присъствие на афганистанска територия. И накрая, трети урок за НАТО е, че превенцията винаги е по-добра от намесата. Колкото повече можем да направим, като осигурим обучение на местните сили, натрупаме местни средства, подкрепим правителството и му помогнем да се бори с терористите на негова територия самостоятелно с наше ръководство, толкова по-добре - разполагането на войски и провеждането на военни операции никога не е лесно, дори ако тази опция понякога да е необходима“, обясни Столтенберг.

НАТО ще продължи да полага усилия, за да гарантира, че Афганистан няма да се превърне в „стартова площадка“ за терористични групировки. За тази цел Алиансът ще прибягва до всички възможности, които има спрямо талибаните, включително икономически, политически и дипломатически, увери Столтенберг. „В същото време НАТО запазва средствата, позволяващи му да нанесе удар срещу терористични групи отдалеч. Страните от НАТО, особено САЩ, вече показаха, че могат да ударят терористи, без да изпращат хиляди войници в района, където те се намират“.

На въпрос за това как Алиансът възприема военните учения, които Русия провежда по границите си, Столтенберг отговори, че НАТО „не вижда непосредствена заплаха за себе си“, но следи отблизо тези маневри и продължава да настоява Москва да осигури прозрачност в съответствие с договорените правила за провеждане на учения. Генералният секретар припомни също, че Алиансът вече е предприел действия в отговор на „струпването на руска военна сила и готовността да използва военна сила“, укрепвайки колективната система за сигурност, утроявайки размера на силите си за реагиране и насърчавайки членовете си да инвестират повече в отбраната.

Генералният секретар на НАТО коментира отношенията между Русия и Беларус. „От известно време наблюдаваме определен модел - Русия все повече засилва контрола върху страните в съседство или поне се опитва да го направи, като частично контролира някои региони на Грузия и Украйна. Тя се стреми да създаде определена сфера на влияние за себе си - и да, от известно време наблюдаваме все по-силно присъствие на Москва в Беларус. НАТО продължава да следи ситуацията на руската граница. В допълнение, Беларус също се опитва да създаде миграционен натиск върху членове на Алианса - Литва, Латвия и Полша, използвайки мигрантите като инструмент за хибридна война срещу техните съседи. Това е абсолютно недопустимо“, категоричен бе норвежецът.

Превод и редакция: Тереза Герова