Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция „Фокус“)

24 септември 2021 | 21:58

Снимка: Pixabay.com

Виена. Централното разузнавателно бюро (ЦРУ) на САЩ уволни ръководителя на офиса си във Виена заради несериозно отношение към увеличения брой случаи на т.нар. Хавански синдром. Отговорът на високопоставения дипломат на рязкото увеличаване на инцидентите, свързани с мистериозното заболяване, е бил „неадекватен“, съобщи изданието The Washington Post в четвъртък (местно време), позовавайки се на източник от вътрешни среди.

С уволнението на ръководителя на виенското бюро на ЦРУ, престижна длъжност в тайните служби на САЩ, трябва да бъде изпратен знак и на други висши дипломати, които да приемат сериозно докладите за явлението, според вестника. В кубинската столица, главно между края на 2016 г. и лятото на 2017 г., многобройни служители на посолството на САЩ или техни близки съобщиха, че са чули необичайни шумове, след които са се оплакали от главоболие, проблеми със слуха, дезориентация и лоша концентрация.

През последните няколко месеца Виена се беше превърнала в „гореща точка“ на синдрома. Според съобщения в медиите, вторият по големина брой случаи извън Хавана сега е регистриран именно в австрийската столица. Според ЦРУ около 200 представители на САЩ са се разболяли от Хавански синдром по целия свят.

The Washington Post съобщава, десетки хора във Виена - не само служители на посолството, но и техни роднини, включително деца - са засегнати. В резултат на това операцията на САЩ в Австрия беше съкратена, а работата на посолството - нарушена, разкри източник, пожелал анонимност.***

Вашингтон. Американските ястреби отдавна се притесняват, че Русия, благодарение на „Северен поток 2“, ще може да увеличи влиянието си в Европа и първите седмици след завършването на проекта тези страхове не се разсеяха, коментират в редакцията на изданието The Wall Street Journal. На фона на рекодно високите цени на природния газ в Европа и падането на запасите в хранилищата „под комфорното ниво“, мнозина започват да се опасяват, че в случай на студена зима регионът ще трябва да влезе в ценова война с Азия за доставка на Втечнен природен газ (ВПГ). При подобна ситуация обръщането за помощ ще е към Русия, отбелязва изданието.

Миналия вторник Международната агенция по енергетика заяви, че Москва може да предприеме допълнителни мерки, за да помогне на Европа да се справи с недостига на газ и че настоящата криза представлява „възможност за Русия да потвърди доверието в нея като към надежден доставчик на газ за европейския пазар“.

Европа обикновено попълва запасите си от газ през лятото, но това не се случи тази година. Въпреки че частните резерви се увеличават през последните месеци, руският „Газпром“, след като изпразни европейските си складови бази, не предложи допълнителни обеми на страните от Северна и Източна Европа.

Междувременно компанията има допълнителен газ: в началото на тази година представителите на „Газпром“ обявиха, че максималният производствен капацитет на компанията е 550 милиарда кубически метра газ, но при сегашните темпове на производство няма да надвишава 510 милиарда кубически метра, отбелязва WSJ. Съществуват правдоподобни обяснения за това несъответствие, а европейските проблеми вече се изострят от факта, че „Газпром“ трябва да попълни складовите си бази в Русия. Но дори ако руският гигант може да преодолее поне част от пропастта между действителните и потенциалните обеми на производство, той ще може да покрие дефицита на резерви в Европа, който е около 15 милиарда кубически метра, твърди изданието.

Миналата седмица прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „възможно най-ранното въвеждане в експлоатация на „Северен поток 2“ значително ще балансира ценовите параметри на природния газ в Европа, включително на спотовия пазар“. При такава „връзка“ на допълнителните доставки на природен газ с пускането на нов газопровод - въпреки факта, че съществуващите газопроводи, особено в Украйна, не работят с пълен капацитет - е трудно да не се видят „политически мотиви“, убедени са в редакцията на WSJ.

Според анализатори „Северен поток 2“ ще стартира след шест до осем месеца - толкова време ще отнеме, докато проектът получи одобрение от германските регулаторни органи и Европейската комисия. В същото време, според експерти, почти няма шанс процесът да се ускори - напротив, той ще се забави, тъй като газопроводът продължава да предизвиква големи противоречия, коментира WSJ.

Вашингтон и много източноевропейски столици отдавна предупреждават, че „Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ, давайки на Москва допълнително влияние в региона, както и ще лиши Украйна от транзит; представители на проекта в отговор увериха, че той има чисто търговски фокус и има за цел да осигури на Стария континент допълнителни доставки на фона на намаляването на собствените му запаси от газ, пише WSJ. „И двете страни имат убедителни аргументи, но в настоящите условия геополитическият аспект става все по-отчетлив“, се казва в статията.

Според автора настоящият дефицит на предлагане е малко вероятно да продължи след зимата, когато търсенето ще спадне с настъпването на по-топлите сезони, газовите съоръжения, които вече са затворени за ремонт, ще бъдат въведени отново в експлоатация, а Европа ще получи допълнителни 20 милиона тона ВПГ. И все пак недостигът на газ, дори в краткосрочен план, е сериозен проблем. Неговите последици започнаха да се усещат още преди повечето европейски домове да започнат да включват отоплението: редица промишлени съоръжения забавиха производството или напълно спряха работа, изчаквайки спад на цените на газа, енергийните компании отново започнаха да използват въглища, заради което ще бъдат принудени да плащат сериозни данъци върху въглеродните емисии, а цените на ВПГ са също започнаха да растат нагоре.

„Политиката е само един от многото припокриващи се фактори, които обясняват рекордните цени на газа в Европа, но самите цени вече се превърнаха в политически въпрос“, обобщава WSJ. „Най -вероятно „Северен поток 2“ ще получи одобрение в срока, определен в момента, но ако зимата се окаже студена, възможно е регулаторите да трябва да действат по-бързо. Оказва се, че този тръбопровод, въпреки че по него все още не тече природен газ, вече дава допълнително влияние на Москва“.


***

Техеран. Иран ще се върне към преговорите за възобновяване на спазването на ядреното споразумение от 2015 г. „много скоро“. Това увери първият дипломат на Техеран Хосеин Амирабдолахиан пред журналисти в петък, но без да посочва конкретна дата, отбелязва израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

„Ислямска република Иран ще се върне към масата за преговори. В момента преглеждаме досиетата за преговорите във Виена и много скоро преговорите на Иран със страните от формата 4+1 ще започнат отново“, подчерта Амирабдолахиан.

Иран и петте държави, които все още са в сделката от 2015 г. - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия, започнаха преговори в австрийската столица през април тази година. Европейските дипломати са главни посредници между Вашингтон и Техеран, който отказа да преговаря директно с американските представители.

Иранското външно министерство също заяви по-рано тази седмица, че преговорите във Виена ще бъдат възобновени след няколко седмици.

Съгласно споразумението Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, възможен път към ядрените оръжия, в замяна на отмяна на икономическите санкции. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от договора и отново наложи санкции, осакатявайки иранската икономика и подтиквайки Техеран да предприеме стъпки за нарушаване на сделката.


***