Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ANA-MPA (Гърция): И в Атина се проведе демонстрация на „Петък за бъдеще“

24 септември 2021 | 21:35

Снимка: Агенция "Фокус"

Атина. В петък в Атина се проведе митинг, призоваващ за повече действия срещу изменението на климата, като част от движението „Петък за бъдеще“, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка - ANA-MPA.

Под мотото „Правете любов, а не CO2“ младите хора се събраха на площад „Синтагма“, откъдето стартираха шествие, скандирайки „„Ние сме поколението на промяната“. Преди да започнат, те запазиха едноминутно мълчание в памет на известния гръцки композитор Микис Теодоракис.

Акцията в Атина е една от многото, проведени по целия свят преди Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26), която ще се състои в Глазгоу от 31 октомври до 12 ноември. Участниците в Атина бяха представители на WWF и Greenpeace сред други екологични организации.

Организаторите „Младежка инициатива“ и „Петък за бъдеще-Гърция“ заявиха, че тази година страната е преживяла безпрецедентна гореща вълна, както по продължителност, така и по интензивност, като температурите счупиха 50-годишни рекорди, разпалиха пожари, причиниха суша и наводнения. „Наше задължение е да предприемем действия, да осъзнаем и да говорим за изменението на климата - нека започнем заедно“, призоваха те.

„Петък за бъдещето“ е ръководено от младежи и организирано движение, което започна през август 2018 г., след като тогава 15-годишната Грета Тунберг и други млади активисти организираха седяща стачка пред шведския парламент всеки учебен ден в продължение на три седмици, за да протестират срещу липсата на действия относно климатичната криза.

Превод и редакция: Тереза Герова