Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

България и Сърбия обсъдиха мигрантския натиск и възобновяването на строителството на пътя за още един гранично-пропускателен пункт (ОБЗОР)

24 септември 2021 | 21:25

Снимка: АФП

София. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков се срещна с министъра на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин.
След срещата вицепремиерът Бойко Рашков благодари на министър Вулин, че е приел да се срещнат днес и да обсъдят въпроси от взаимен интерес.

"На първо място укрепване на нашето сътрудничество тук на границата. Обсъдихме мигрантския натиск, който много добре знаете, че безпокои нашата страна. Това наминуемо ще се отрази и върху Република Сърбия, нашата съседка. Така че един от важните въпроси, които обсъдихме е този да засилим нашето сътрудничество в тази насока. Друг въпрос, който е доста съществен, представлява трафикът на транспортни средства - тежкотоварни и леки автомобили, които затормозиха както този граничен пункт, така и много други гранични пунктове на нашата страна. Усилията, които полагаха нашите гранични власти за преодоляване на този проблем, бяха огромни лятото, но обсъдихме един позабравен проект, който би могъл да реши частично проблема“, каза Бойко Рашков. По думите му малко над Белоградчик край село Салаш е имало строителство, започнато преди 7-8 години.

"Сръбската страна е в много по-напреднал стадий от изграждането пътя, докато ние сме го изоставили. Обсъдихме въпроса за възобновяване на това строителство, за да можем да осигурим още един пункт, през който да преминават леки и лекотоварни автомобили, което ще скъси много пътя от нашата страна към Белград. Това ще улесни и пътуванията на сръбските граждани към нашата страна", каза още Рашков. Според него с новия пункт ще се разтовари в голяма степен контролно-пропускателният пункт на Видин и на "Калотина".

Вътрешният министър на сръбската страна Александър Вулин благодаря на българския си колега за посещението и проявения интерес. Той подчерта, че Сърбия не е и няма да бъде паркинг за мигранти. „Полицейското сътрудничество е на много високо ниво. Сърбия се намира в много специфично положение. Ние сме държава, в която мигрантите влизат от европейския държави и отново искат да отидат в европейски държави. Сърбия и България имат едни и същи проблеми, когато става въпрос за мигранти", каза още Вулин.

По думите му всеки мигрант, който се спира на границата на България и Сърбия е един мигрант по-малко и в нашите държави и в Европа.
Според него в сътрудничество със своя колега от България може да се намали поне малко мигрантският натиск. "Говорихме за обмен на информация, за съвместни патрули и ще направим всичко мигрантската криза в най-ниска степен да се усети в нашия живот. Няма да разрешим промяна на същността на нашите държави и начина на живот", каза още Вулин.

Той отчете, че в общ интерес е транспортът на стоки да бъде по-бърз, по-лесен и по-безопасен. "Не можем заради бързата обработка, с лека ръка да отхвърлим проверката на хора, трафика на наркотици и трафика на хора. Затова съвместно да решим как да забързаме този процес. Нашите президенти договориха отваряне на още едно ГКПП. Това, което те двамата са се договорили, ние ще извършим", заяви още Вулин.