Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: ЕС предупреди властите в Мали за възможни последици от поканата на „Вагнер“

24 септември 2021 | 21:21

Снимка: АФП

Ню Йорк/Брюксел. Европейският съюз многократно предупреждава малийските власти за възможните „последици за двустранните отношения“, ако поканят частната военна компания „Вагнер“ да работи на тяхна територия. Това се посочва в изявление на Европейската служба за външна дейност след разговорите между Върховния представител на ЕС по външните въпроси и поликата за сигурност Жозеп Борел и външния министър на Мали Абдулайе Диоп, които се проведоха в кулоарите на Общото събрание на ООН, предава TACC.

„Върховният представител подчерта, че евентуалното присъствие на „Вагнер“ в Мали ще доведе до незабавни последици за отношенията между ЕС и преходното правителство на тази страна“, се казва в изявлението.

Борел също подчерта, че Мали е важен партньор за ЕС, а Брюксел има за цел да си сътрудничи с Бамако, като откровено обсъжда всякакви проблеми „когато обстоятелствата го налагат“.

За втори път от началото на Общото събрание на ООН Борел подчерта безпокойството на Брюксел във връзка с непотвърдени съобщения в медиите за възможността „Вагнер“ да бъде поканена в Мали. На 21 септември той обяви това на брифинг в Ню Йорк, като подчерта, че ЕС „възнамерява да обсъди тази ситуация както на двустранно, така и на европейско ниво с правителството на Мали“.

По-рано Великобритания и Франция, чиито военни участват в миротворческите операции в Мали, се противопоставиха на решението на властите в Бамако. Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви в понеделник, че Великобритания подкрепя френските сили в операцията им в Мали с ескадрила от транспортни хеликоптери. В допълнение, Многомерната интегрирана стабилизационна мисия на ООН в Мали (MINUSMA) има около 300 британски войници. Според Уолус тя е една от най-опасните мисии на ООН за поддържане на мира и изграждане на нация. Той подчерта, че Лондон взаимодейства с Париж чрез разузнаване, обсъжда съществуващите заплахи и в тази връзка и двете държави са загрижени за появата на руската група „Вагнер“ в много региони на Западна Африка.

Както съобщи на 15 септември прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, в Мали няма руски военнослужещи и не се водят официални преговори за тяхното присъствие. Отговаряйки на въпроса дали Кремъл разполага с информация за преговорите между малийските власти и „Вагнер“, Песков отговори отрицателно.

Превод и редакция: Тереза Герова