Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Jerusalem Post: Иран обеща възобновяване на преговорите за ядреното споразумение „много скоро“, но не се ангажира с дата

24 септември 2021 | 20:51

Снимка: АФП

Техеран. Иран ще се върне към преговорите за възобновяване на спазването на ядреното споразумение от 2015 г. „много скоро“. Това увери първият дипломат на Техеран Хосеин Амирабдолахиан пред журналисти в петък, но без да посочва конкретна дата, отбелязва израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

„Ислямска република Иран ще се върне към масата за преговори. В момента преглеждаме досиетата за преговорите във Виена и много скоро преговорите на Иран със страните от формата 4+1 ще започнат отново“, подчерта Амирабдолахиан.

Иран и петте държави, които все още са в сделката от 2015 г. - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия, започнаха преговори в австрийската столица през април тази година. Европейските дипломати са главни посредници между Вашингтон и Техеран, който отказа да преговаря директно с американските представители.

Иранското външно министерство също заяви по-рано тази седмица, че преговорите във Виена ще бъдат възобновени след няколко седмици.

Съгласно споразумението Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, възможен път към ядрените оръжия, в замяна на отмяна на икономическите санкции. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от договора и отново наложи санкции, осакатявайки иранската икономика и подтиквайки Техеран да предприеме стъпки за нарушаване на сделката.

Превод и редакция: Тереза Герова